FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alcoa, HP i Bank of America isključeni iz američkog burzovnog indeksa Dow Jones

Autor: mpuk
NEW YORK, 11. rujna 2013. (Hina/AFP) - Američka kompanija S&P Dow Jones Indices, vlasnik istoimenog američkog burzovnog indeksa, objavila je da je odlučila isključiti rudarskog diva Alcou, proizvođača računala Hewlett-Packard i banku Bank of America iz indeksa industrijskih lidera velike tržišne vrijednosti.

Tri kompanije izgubile su status lidera u odgovarajućim sektorima a zamijenile su ih investicijska bank Goldman Sachs, izdavatelj kreditnih kartica Visa i div sportske opreme Nike, priopćila je jučer kompanija.

Promjene će stupiti na snagu 23. rujna a potaknute su niskom cijenom dionica triju kompanija predviđenih za isključivanje i željom odbora indeksa da proširi krug sektora i kompanija zastupljenih u indeksu, priopćeno je iz S&P Dow Jones Indicesa.

Indeks Dow Jones Industrial Average obuhvaća 30 vodećih američkih tvrtki i spada među vodeće pokazatelje "zdravlja" američkih dionica, a time i među svojevrsne neizravne pokazatelje stanja u američkom gospodarstvu.

Vlasnik indeksa periodično mijenja sastav kompanija uključenih u indeks kako bi bolje održavao razvoj američke industrije i zdravlje kompanija-članica.

Po riječima direktora S&P Dow Jones Indicesa Davida Blitzera, glavni je razlog isključivanja Alcoe, Hewlett-Packarda i Bank of Americe što su cijene njihovih dionica pale na previše niske razine i predugo se na njima zadržale, pritiskajući ukupnu vrijednost indeksa.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙