FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Markač: šibenski Rujanski rat 1991. prekretnica

Autor: jdev
ŠIBENIK, 17. rujna 2013. (Hina) - Šibenčani i svi branitelji iz toga grada trebaju biti glasniji kada govore o ratnim uspjesima, kazao je danas general Mladen Markač, gostujući u Šibeniku na proslavi 22. obljetnice Rujanskog ratnog podviga.

General Markač zajedno s pripadnicima Specijalnih policijskih postrojba koje je predvodio tijekom rata, položio je vijence i zapalio svijeće kod Spomen obilježja na Šibenskom mostu, na mjestu pogibije Marinka Karduma, pripadnika specijalne jedinice šibenske policije, koji je život izgubio u akciji oslobađanja Šibenskog mosta.

Osim generala Markača, na spomen obilježje Miljenku Kardumu vijenac je položila supruga poginulog hrvatskog branitelja, te članovi HVIDR-e, Policijske uprave šibensko-kninske, gradova Šibenik i Vodice te Šibensko-kninske županije.

Moramo odati počast svim braniteljima jer uz njihovu pomoć danas možemo odgajati našu djecu u miru i pokazati svijetu koliko smo ponosni na pobjedu i Domovinski rat, naglasio je Markač. Rat koji je Hrvatska vodila međunarodno je priznat kao obrambeni i oslobodilački rat, dodao je.

General Markač istaknuo je i kako se prilikom nedavnog obilježavanja dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) nitko nije prisjetio da je u Šibeniku napravljen preokret u tom segmentu ratnog djelovanja, te da je mornarica začeta upravo u Šibeniku.

Na takvim stvarima, kazao je, još treba raditi jer Šibenik ne smije zaboravljati svoje ratne uspjehe i ljude koji su u tome sudjelovali.

Sedmodnevna bitka na šibenskom području, na početku Domovinskog rata u rujnu 1991. počela je 16. rujna 1991. kada su četnici i jugovojska, predvođeni raznim zločincem generalom Ratkom Mladićem započeli jake vojne napade s kopna, mora i iz zraka, ali su zaustavljeni, na Šibenskom mostu i kod Vodica.

Tijekom sedmodnevne bitke stanovnici Vodica i Šibenika su se pod jakim topničkim i zračnim napadima gušili u vatri i krvi, no malobrojni hrvatski branitelji su uspjeli odbiti agresora i krenuti u protunapad. Zauzeli su topničku bitnicu na Žirju, razoružali jugovojsku u vojarnama u Šibeniku i Rogoznici, te otjerati jugo tenkove s mosta. U konačnici uništili su 22 zrakoplova i 25 tenkova, te potopili, oštetili ili zarobili 34 broda Jugoslavenske ratne mornarice.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor procjenjuje kako je bitka za Šibenik u rujnu 1991. Hrvatskoj donijela prvu značajniju pobjedu u Domovinskom ratu, spriječila planirano prepolovljavanje Republike Hrvatske te unijela nadu i potaknula moral.

Vijenci za poginule hrvatske branitelje položeni su i na Središnjem križu na šibenskom gradskom groblju Kvanj, u Dragišićima, Pakovom selu, te Unešiću. U 19 sati služit će se sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje koju predvodi biskup šibenski msgr. Ante Ivas u katedrali sv. Jakova u Šibeniku.

(Hina) xjdev ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙