FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 13. rujna 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ANCHORAGE - Najviša sjevernoamerička planina Mount McKinley na Aljasci, poznata i kao Denali, "smanjila se", objavili su u četvrtak znanstvenici Američkog geološkog instituta (USGS). Prema najnovijim mjerenjima uz pomoć suvremene tehnologije, Denali je visok 6.168 metara, nešto manje od dosadašnje visine od 6.193 metra. Podaci USGS-a o nadmorskim visinama dio su serije od 400 dopunjenih geografskih karata koje uključuju i nove topografske karte Aljaske. Nova mjerenja rezultat su korištenja interferometrijskog radara sa sintetičkom aperturom (IFSAR) koji se koristi za stvaranje preciznih digitalnih elevacijskih modela terena u velikom mjerilu. Prvotna visina Denalija bila je izmjerena 1952. godine.

WASHINGTON - Američki nekretninski magnat Donald Trump, koji je nedavno preuzeo zgradu stare pošte u Washingtonu kako bi je preuredio u luksuzni hotel, zainteresiran je i za glavni stožer FBI-ja, smatran najružnijom zgradom na svijetu, objavio je u srijedu Washington Post. "Pogledat ćemo što se događa s FBI-jem. Hoćemo li dati ponudu ili ne, možda da, možda ne", rekao je. "Ali ako bismo napravili jednako dobar posao kao što ćemo napraviti sa starom poštom, ljudi će nas to tražiti", rekao je. Glavni stožer savezne policije, nazvan "J. Edgar Hoover" po njezinu prvom direktoru, golema je betonska zgrada u središtu Washingtona. FBI se želi preseliti u primjerenije zgrade i vladina agencija zadužena za savezne zgrade, GSA, traži investitora kako bi prodala staru zgradu i gradila novu negdje drugdje. Internetski portal za putovanja Trippy.com proglasio je prošle godine stožer FBI-ja "najružnijom zgradom na svijetu", a čak ni aktivisti za zaštitu američke baštine nisu zainteresirani za njezino očuvanje. Trumpu bi odgovarao tajming jer je projekt FBI-ja predviđen za kraj 2015. ili početak 2016., kada će radovi na staroj pošti biti završeni, rekao je. Trump je staru poštu unajmio na najmanje 60 godina i planira je preurediti u luksuzni hotel s 270 soba, konferencijskom dvoranom, spa centrom, restoranima i buticima.

LONDON - Britanski princ William završio je svoju vojnu službu na dužnosti pilota helikoptera za potragu i spašavanje te operativno napustio britansku vojsku, objavila je u četvrtak Kensingtonska palača. William, drugi u nasljednom redu britanske krune, sada će se posvetiti obavezama koje proizlaze iz njegova statusa u kraljevskoj obitelji i humanitarnom radu. Palača je priopćila da razmatra nekoliko opcija javne službe. William je u vojsci proveo sedam godina, prvo u kopnenoj vojsci, a zatim u ratnom zrakoplovstvu. Zadnjih godina službovao je u bazi za potragu i spašavanje u sjevernom Walesu. U srpnju njegova supruga Kate rodila je sina, princa Georgea.

BEČ - Bečki gradski prijevoz pokrenuo je kampanju kojom želi upozoriti na nepoželjne oblike ponašanja u svojim vozilima, a ako kampanja ne bude neuspješna, uslijedit će kazne za one koji se ne budu pridržavali pravila. Trotjedna kampanja pod nazivom "Obzir ima prednost" upozorava na nepoželjne oblike ponašanja u gradskim autobusima, tramvajima i podzemnoj željeznici. Za kampanju je iz gradskog proračuna izdvojeno 250.000 eura. U gradskom prijevozu nepoželjno je primjerice jesti, ljubiti se, telefonirati ili slušati glazbu. "Radi što hoćeš, ali ne ovdje", piše na plakatima koji upozoravaju putnike na neprimjerene oblike ponašanja i pozivaju na obzir prema drugim putnicima. Kampanja obuhvaća i neuobičajene poruke putem razglasa u vozilima. Primjerice, putnike se poziva da dođu u ured za izgubljene stvari kako bi uzeli pomfrit ili novine koje su ostavili u gradskom autobusu. Zaposlenici gradskog prijevoza uskoro će početi i osobno upozoravati putnike koji se ne budu pridržavali uputa. "Ako to ne pomogne, kažnjavat ćemo", izjavio je ravnatelj bečkog gradskog prijevoza Eduard Winter.

RIM - Slavni talijanski pop pjevač, autor hitova Che Sara i Il Mondo u 60-im godinama, umro je u srijedu navečer u Rimu, objavila je u četvrtak agencija Ansa. Jimmy Fontana (78), pravim imenom Enrico Sbriccoli, autor je planetarno popularne pjesme Che Sara koju je glasoviti gitarist Jose Feliciano obradio na španjolskom (Que Sera), talijanskom i engleskom jeziku. Fontana je šezdesetih godina bio toliko popularan da je glumio u talijanskim filmovima, nalik na Elvisove.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙