FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 6. rujna 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PEKING

Više od 400 milijuna Kineza ne govori mandarinski jezik - nacionalni i službeni jezik Kine - a veliki broj ga govori slabo, javili su u četvrtak državni mediji. Kineska vladajuća Komunistička partija desetljećima je popularizirala mandarinski kako bi ujedinila zemlju s tisućama dijalekata i velikim brojem manjinskih jezika, ali su joj veličina zemlje i nedostatak ulaganja u obrazovanje, posebice u siromašnim ruralnim područjima, to otežavale. Dužnosnici su priznali da vjerojatno nikada neće postići da se u cijeloj zemlji govori mandarinskim ili putonghua jezikom. Glasnogovornica ministarstva obrazovanja Xu Mei izjavila je da samo 70 posto zemlje govori mandarinski, od kojih mnogi slabo, a da ga preostalih 30 posto ili 400 milijuna ljudi uopće ne govori, javila je agencija Xinhua.

LOS ANGELES

Scarlett Johansson se zaručila za svog dečka iz Francuske Romaina Dauriaca, dvije i pol godine nakon rastave od prvog muža Ryana Reynoldsa, rekao je njezin agent Marcel Pariseau. "Mogu potvrditi da su se Scarlett i Romain zaručili. Još nisu odredili dan vjenčanja", rekao je potvrdivši informaciju objavljenu u medijima. Nije naveo druge pojedinosti. Romain Dauriac, bivši francuski novinar, zaprosio je lijepu 28-godišnju plavušu prije mjesec dana, piše časopis People.

TOKIO

Mali japanski robot Kirobo, poslan u svemir kako bi pravio društvo astronautima Međunarodne svemirske postaje (ISS), izgovorio je svoje prve robotske riječi u svemiru, izvijestili su njegovi tvorci. "21. kolovoza 2013., jedan robot je napravio mali korak prema blistavijoj budućnosti za sve", rekao je Kirobo, a rečenica podsjeća na sličnu koju je Neil Armstrong izgovorio 1969. "Dobar dan svima na Zemlji. Ja sam Kirobo, prvi robot astronaut koji govori. Drago mi je što smo se upoznali", dodao je Kirobo na japanskom. Kirobove fotografije u svemiru prvi su put objavljene u srijedu na sjednici Međunarodnoga olimpijskog odbora u Buenos Airesu. Mini robot na taj je način iskazao potporu kandidaturi Tokija za organizaciju ljetnih Olimpijskih igara 2020. Konkurencija Tokiju su Madrid i Istanbul, a u subotu će biti poznat grad domaćin.

LONDON

Britanski glazbenik Cliff Richard u studenome će objaviti stoti album u karijeri, javlja BBC. Richard (72) je prvi album objavio davne 1959. godine. Uključujući i planirani, u karijeri će imati 47 studijskih albuma, 35 kompilacija, 11 koncertnih albuma i sedam albuma filmske glazbe. Novi album "The Fabulos Rock 'n' Roll Songbook", koji izlazi 11. studenoga, sadržavat će Richardove obrade rock klasika Elvisa, Little Richarda i Buddyja Hollyja. "Petar Pan rock and rolla", kako ga zovu, jedini je britanski glazbenik koji je imao barem jedan album na prvom mjestu britanske ljestvice albuma u svakom od sedam prethodnih desetljeća.

LIBREVILLE

Istraga o korupciji u Gabonu otkrila je da oko 3000 lažno zaposlenih osoba u državnim ministarstvima redovito prima plaće iako nemaju radno mjesto, izvijestilo je državno odvjetništvo. U malenoj, naftom bogatoj zemlji središnje Afrike u javnim je službama zaposleno oko 70.000 ljudi. U zemlji živi oko milijun i pol stanovnika. "Korisnici su mjesečno primali plaće unatoč tomu što nisu bili zaposlenici nijednog ministarstva", rekla je državna odvjetnica Sidonie Flore Ouwe. "Već smo otkrili neke od njih s krivotvorenim diplomama i lažnim radnim mjestima", rekla je, dodavši kako su neki sumnjivci već uhićeni.

LONDON

Posljednji neženja u grupi U2, basist Adam Clayton (53), stupio je u u srijedu u brak s brazilskom manekenkom Marianom Teixeirom, javio je BBC. Očekivalo se da će se par vjenčati u Francuskoj, ali je ceremonija ipak održana u matičnom uredu u Dublinu. Clayton je Teixeiru zaprosio na ovogodišnjem karnevalu u Brazilu, nakon četiri godine "hodanja". Svjedoci na vjenčanju bili su im Claytonov kolega iz benda, gitarist The Edge sa suprugom. Proslava vjenčanja održat će se ovaj vikend u Francuskoj, a novovjenčani par pozvao je 150 gostiju, prenosi BBC.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙