FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Akcijski plan o integraciji stranaca u hrvatsko društvo

Autor: smar
ZAGREB, 13. rujna 2013. (Hina) - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mijenjaju se i migracijski trendovi, a iako je do sada glavni migracijski trend bio iseljavanje stanovništva, ulazak Hrvatske u EU značit će i povećani broj useljenika, pa je tim povodom danas predstavljen Akcijski plan za uklanjanje prepreka u ostvarivanju pojedinih prava u području integracije stranaca u hrvatsko društvo za razdoblje od 2013. do 2015.

Akcijskim planom predviđene su mjere kojima se podrazumijeva integracija stranaca u društvo osiguravanjem ravnopravnog statusa u gospodarskom, društvenom i kulturnom životu u odnosu na hrvatske državljane, s posebnim naglaskom na područje obrazovanja, rada, zapošljavanja radi ostvarenja pravnog statusa i državljanstva, naglasio je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Branko Sočanac.

Predviđene su i mjere sprječavanja i suzbijanja diskriminacijskih postupaka i ponašanja prema strancima te poticanje aktivne suradnje svih tijela državne uprave te jedinica lokalne i područne samouprave. Sočanac je posebno naglasio važnost lokalne razine kao središnjeg mjesta svih aktivnosti.

Mjere Akcijskog plana odnose se na proaktivnu politiku i kampanju promicanja zaštite ljudskih prava, prava na ravnopravan tretman i prava na različitost tako da ta različitost ne bude uzrok diskriminacije.

"Veliki su izazovi pred nama i zato se tu traži angažman šire zajednice, državnih tijela, civilnog društva, drugih agencija te lokalne samouprave", istaknuo je Sočanac.

Predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Astrid Horvat od mjera je posebno istaknula edukaciju i dostupnost obrazovanja, te učenje jezika kao ključ integracije stranaca.

Predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih Sandra Batlak rekla je da je to ministarstvo s Ministarstvom unutarnjih poslova potpisalo Protokol o osiguravanju smještaja azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom kako bi tim osobama pravovremeno osigurao smještaj.

Početkom ove godine, dodala je, Ministarstvo je dalo na korištenje sedam stanova u vlasništvu Republike Hrvatske, a do kraja godine trebali bi dobiti još tri. Dosad su useljene dvije obitelji, a ostali stanovi su u fazi uređenja. Temeljem sedam potpisanih ugovora ukupno je smješteno 13 osoba.

U Ministarstvu se radi, istaknula je Batlak, i na izradi i distribuciji vodiča na hrvatskom i engleskom jeziku o pravima na području socijalne skrbi, a u izradi je Pravilnik o visini novčane pomoći tražiteljima azila, azilantima, strancima te Protokol o postupanju prema djeci odvojenoj od roditeja - stranim državljanima.

Predstavnica Ministarstva zdravlja Božica Šarić istaknula je da je 1. srpnja na snagu stupio zakon o zdravstvenoj zaštiti stranaca, kojim su nastojali točno odrediti prava te tko što financira i u kojem opsegu.

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙