FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski poslodavci očekuju blaži pad BDP-a 2013., jači rast 2014. godine

Autor: mpuk
RIM, 11. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Talijansko udruženje poslodavaca Confindustria izvijestilo je u srijedu da sada očekuje blaži pad BDP-a u ovoj i jači rast u idućoj godini, upozorivši ipak da bi politička nestabilnost mogla ugroziti oporavak.

Za ovu godinu u Confindustriji sada očekuju pad aktivnosti za 1,6 posto, a u idućoj godini rast od 0,7 posto. Dosada su za tekuću godinu prognozirali pad od 1,9 posto i rast od 0,5 posto u 2014.

"Talijanski izlazak iz recesije predvode izvoz i rast zaliha... ali će taj proces biti spor", objavio je istraživački odjel Confindustrije.

Upozoravaju ipak da zemlja mora prevladati uporna politička previranja koja su poljuljala povjerenje i otežala strukturne reforme u gospodarstvu.

"Politička stabilnost bit će presudna za jačanje poslovnog i povjerenja potrošača", navodi se u priopćenju.

U udruženju također procjenjuju da će BDP stagnirati u trećem tromjesečju, te porasti za 0,3 posto u četvrtom.

Glavni ekonomist istraživačkog odjela Luca Paolazzi upozorava ipak da su te prognoze sastavljene prije izvješća državnog statističkog ureda ISTAT koji je u utorak revidirao naniže procjenu BDP-a za drugo tromjesečje i sada procjenjuje da su se aktivnosti smanjile za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno za 2,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Confindustria je ujedno potvrdila prognozu deficita od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2013. i od 2,6 posto u 2014. Također su zadržali procjenu visine javnog duga u 2013. od 131,7 posto BDP-a. Prognoza za 2014. prilagođena je na 132,3 posto, s ranije procijenjenih 132,4 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙