FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska vlada nepoštivanjem ugovora o pristupanju radi jako loše za Hrvatsku i njezin ugled, izjavila je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding govoreći o nepoštivanju propisa o Europskom uhidbenom nalogu. Hrvatska je, naime, dva dana pred ulazak u EU donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. "Nažalost, žao mi je što to moram reći, da Hrvatska, ne hrvatski građani, nego hrvatska vlada, radi jako loše za Hrvatsku i njezin ugled", rekla je Reding u izjavi za RTL televiziju emitiranoj u utorak navečer.

BRUXELLES/STRASBOURG - Na plenarnoj sjednici Europskog parlementa, koja se ovaj tjedan održava u Strasbourgu, hrvatski eurozastupnici sudjelovali su u raspravama ili postavljali pitanja o minski sumnjivim područjima u Hrvatskoj, strategiji ribarstva za Jadransko i Jonsko more, viznom režimu za prelazak vanjskih granica EU-a i politici zapošljavanja mladih. Zastupnica Europskog parlamenta Biljana Borzan (SDP) u ponedjeljak je, prvi dan plenarne sjednice, u svojoj raspravi ukazala na problem minski sumnjivih područja u Hrvatskoj, a na tu temu je prošli mjesec postavila i pisani upit Europskoj komisiji.

ZAGREB - Na zahtjev Rusije, Vijeće sigurnosti UN-a u utorak u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu počinje hitno zasjedanje o Siriji, a očekuje se da će u središtu rasprave biti plan Moskve da se sirijsko kemijsko naoružanje stavi pod međunarodnu kontrolu, doznaje se iz diplomatskih izvora. Rusija je zatražila sastanak iza zatvorenih vrata jer se odlučno protivi francuskom nacrtu rezolucije u kojoj se odgovornost za napad kemijskim oružjem 21. kolovoza kod Damaska stavlja isključivo na teret vlade Bašara al-Asada. Taj nacrt dopušta primjenu sile ako Sirija ne bude poštovala svoje obveze, na što Rusija nikako ne pristaje i stoga je šef diplomacije Sergej Lavrov jasno dao do znanja da je spomenuti prijedlog jednostavno "neprihvatljiv".

MOSKVA - Sirija je voljna "priključiti se konvenciji o zabrani kemijskog oružja", rekao je u utorak u Moskvi sirijski ministar vanjskih poslova Walid Mouallem. "Želimo se priključiti konvenciji o zabrani kemijskog oružja. Poštovat ćemo naše obveze u okviru te konvencije, pa i dajući informacije o tome oružju", istaknuo je. Rusija je u utorak objavila da je sirijskim saveznicima predložila da svoje zalihe kemijskog oružja stave pod međunarodni nadzor i da ga unište, što je Damask u utorak prihvatio.

CAPETOWN - Velika Britanija će poduprijeti svaku "vjerodostojnu" rezoluciju Vijeća sigurnosti o kemijskom oružju u Siriji koja će sadržavati prijetnju primjenom sile, rekao je u utorak u Capetownu britanski ministar vanjskih poslova William Hague. "To bi svakako morala biti rezolucija koja se poziva na poglavlje 7 kako bi imala smisla i bila vjerodostojna", rekao je Hague novinarima, smjerajući na sedmo poglavlje UN-ove Povelje koja predviđa primjenu sile kako bi se osigurala provedba rezolucije Vijeća sigurnosti.

WASHINGTON - Američki kongres mora odobriti udare na sirijski režim kako bi "smanjio razornu snagu" Bašara al-Asada, pozivaju šefovi sirijskog ustanka u Washington Postu od utorka. "Molimo vas, dopustite predsjedniku Obami da djeluje protiv Asada i zaustavi ga na putu smrti", mole Ahmad Džarba, šef sirijske nacionalne koalicije, i Selim Idris, šef glavnog stožera Slobodne sirijske vojske. Senat i Predstavnički dom raspravljat će o rezoluciji u korist ograničene vojne akcije protiv Sirije, kojoj se brojni zastupnici protive.

RIM - Talijanski novinar Domenico Quirico, koji je u nedjelju oslobođen nakon 152 dana zatočeništva u Siriji, opisao je da su otmičari prema njemu postupali kao prema životinji i u priči objavljenoj u utorak otkrio je razmjere nasilja u toj zemlji premreženoj šarolikim, često zločinačkim oružanim skupinama. Posebni izvjestitelj dnevnika La Stampe, 62-godišnji Quirico vratio se u Italiju noću na ponedjeljak, a njegovo svjedočanstvo ispričano u prvome licu list je objavio na četiri stranice s fotografijama.

DŽEDA - Naftne monarhije u Zaljevu pozvale su ponovno u utorak na međunarodnu akciju kojom će se zaustaviti sirijski režim odgovoran za kemijski napad od 21. kolovoza blizu Damaska. Apel je uputio bahreinski ministar vanjskih poslova šeik Kaled Al-Kalifa na otvaranju sastanka u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, svojim kolegama iz Vijeća za suradnju u Zaljevu. "Vijeće sigurnosti UN-a mora postupiti odgovorno u skladu s Poveljom UN-a i propisima međunarodnog prava poduzimajući potrebne mjere kako bi zaustavile počinitelja kemijskog napada, za koji odgovornost snosi sirijski režim", izjavio je šeik Kaled.

WASHINGTON - Utjecajni republikanski senator John McCain u utorak je kazao da radi na izmjeni rezolucije Kongresa o intervenciji američke vojske u Siriji te da bi u njoj bio dodan "strogi" vremenski okvir u roku kojeg bi režim predsjednika Bašara al-Asada predao kemijsko oružje. Taj je amandman odgovor na najnovije diplomatske inicijative kojim je cilj spriječiti američki vojni udar, pojačan pristankom Rusije da se Siriji omogući da preda sav svoj arsenal kemijskog oružja.

DAMASK - Damask je potpisao "važne ugovore" s Iranom, glavnim saveznikom u susjedstvu, o nabavi prehrambenih i medicinskih proizvoda, izvijestila je u utorak službena sirijska agencija SANA. "Vlada je potpisala važne ugovore s Iranom kako bi sirijsko tržište opskrbila svime što joj je potrebno što se tiče prehrambenih i medicinskih proizvoda", ističe SANA. Izvor u vladi je rekao za AFP da "ugovori potpisani prošlog tjedna trebaju opskrbiti sirijsko tržište različitom robom kako stanovnici ne bi trpjeli oskudicu".

BUDIMPEŠTA - Od ulaska u Europsku uniju nekoliko tisuća liječnika specijalista napustilo je Mađarsku bježeći od niskih plaća i loših radnih uvjeta, a zbog gospodarske krize broj zahtjeva za iseljenjem povećava se te je u 2012., podneseno 1.600 zahtjeva za rad u inozemstvu. Mladi mađarski liječnik zarađuje prosječno 140.000 forinti (420 eura) na mjesec, što je pet puta manje nego u Njemačkoj, Velikoj Britaniji ili skandinavskim zemljama, ističe Emese Batizan, ravnateljica agencije A-Team Medical Recruitement.

RIM - Papa Franjo u utorak je u Rimu pozvao redovničke zajednice da prime izbjeglice u prazne samostane, koji ne trebaju služiti "zaradi novca". "Prazni samostani ne služe Crkvi da bi ih pretvorila u hotele i zarađivala novac. Prazni samostani nisu naši, oni su za tijelo Kristovo kojeg su dio izbjeglice", istaknuo je u prigodi posjeta prihvatnom centru u Rimu. "Dakako, to nije jednostavno, potrebni su kriteriji, odgovornost ali i odvažnost. Činimo toliko (za izbjeglice) ali možda smo pozvani činiti više", dodao je.

BLACE - Makedonski vozači kamiona blokirali su u utorak granični prijelaz s Kosovom zbog sve ozbiljnijeg trgovinskog spora između dvije zemlje, a koji je najviše pogodio makedonske proizvođače na jednom od njihovih najvećih tržišta. Blokada je uslijedila kao odgovor na jučerašnju odluku Kosova o zabrani uvoza svih makedonskih proizvoda. Makedonija je prošle godine izvezla na Kosovo robe u vrijednosti 392 milijuna dolara, uglavnom cement, lijekove, naftu, čelik, pića te voća i povrće.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙