FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi pozitivni pod utjecajem svjetskih burzi?

Autor: neba
ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Pod utjecajem kretanja na svjetskim tržištima, danas bi na Zagrebačkoj burzi indeksi mogli porasti drugi dan zaredom, a u fokusu investitora vjerojatno će i dalje biti dionica Petrokemije zbog najavljene privatizacije.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,44 posto, na 1.834 boda, a Crobex10 0,59 posto, na 1.034 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,6 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna kuna manje nego u petak.

Milijunski promet ostvaren je jedino dionicom Atlantske plovidbe, čija je cijena porasla 4,87 posto, na 351 kunu. Cijena te dionice raste od početka rujna, u korelaciji s BDI indeksom vozarina, koji je u tome razdoblju ojačao 19,4 posto.

Najveća dobitnica bila je jučer dionica Petrokemije, s rastom cijene za 7,9 posto, na 209,5 kuna, nakon najave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka o skorom početku privatizacije te kutinske kompanije.

U fokusu je bila i dionica Ine, koja je poskupjela 1,18 posto, ostvarivši dobitke četvrti dan zaredom. Agencija Bloomberg objavila je da je hrvatska Vlada razgovarala s predstavnicima ruskog Rosnefta o preuzimanju vlasništva u Ini, no Vlada je jučer to demantirala.

„Početak trgovanja na domaćem tržištu mogao bi biti pozitivan, prvenstveno pod utjecajem kretanja na inozemnim burzama“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski podaci iz Kine, koji pokazuju da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilizira, nakon dugog razdoblja usporavanja rasta.

Dow Jones ojačao je 0,94 posto, dok je S&P 500 porastao 1,0, a Nasdaq indeks 1,26 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, jer su, među ostalim, splasnula strahovanja u vezi sirijske krize.

„Zasad se pozitivno raspoloženje osjeća i na europskim burzama. Nešto kasnije njihov smjer kretanja odredit će podatak o francuskoj industrijskoj proizvodnji“, ocjenjuje Harambašić Nereau.

Na domaćem tržištu, pak, očekuje nastavak fokusa na dionicu Petrokemije uslijed najave skorašnje privatizacije.

„U fokusu investitora mogla bi biti ponovno i dionica Ine, nakon što je Vlada demantirala pregovore s Rosneftom o ulasku te ruske nafte kompanije u Inu“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙