FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barel nafte u Londonu ispod 116 dolara; u fokusu Sirija

Autor: vmom
LONDON, 9. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na londonskom tržištu spustile ispod 116 dolara uoči ovotjednog glasovanja u američkom Senatu o vojnoj intervenciji u Siriji, nakon što su Rusija i Kina ponovno pozvale Sjedinjenje Države da izbjegnu vojnu akciju.

Cijena barela nafte spustila se tako za 67 centi, na 115,45 dolara. Od početka rujna nafta je na londonskom tržištu poskupjela više od 1,5 posto.

I na američkom je tržištu barel danas pojeftinio, i to 45 centi, na 110,08 dolara.

U fokusu je ovotjedno glasovanje u američkom Senatu o vojnoj intervenciji u Siriji. Predsjednik Barack Obama suočen je s teškim zadatkom da uvjeri Senat da u srijedu podupre vojne napade na snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Rusija i Sirija u ponedjeljak su pozvale Washington da ne poduzima vojnu akciju, a Kina ih je pozvala na oprez, zatraživši da se pitanje Sirije vrati na razmatranje pred Ujedinjene narode (UN).

Obama će u televizijskom obraćanju naciji u utorak iznijeti razloge za poduzimanje vojne intervencije.

"Ako Senat glasuje protiv intervencije, cijene nafte će u kratkom roku pasti. Glasuju li pak za intervenciju, cijene će krenuti uzlazno a počet će se govoriti i o puštanju nafte iz strateških rezervi, pa čak i o hitnom puštanju američkih rezervi, kako bi se spriječio njihov automatski skok", tumači analitičar tvrtke PVM David Hufton.

Pritiske na cijene donekle izazivaju i jučerašnji podaci o padu kineskog uvoza nafte. Uvoz nafte tog drugog po veličini svjetskog kupca nafte, poslije SAD-a, pao je u kolovozu na najnižu razinu u šest mjeseci a na mjesečnoj razini smanjen je za 17,9 posto zbog redovnog održavanja u nekoliko najvećih tamošnjih rafinerija.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte prošlog petka iznosila 112,10 dolara, što je 63 centa više nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙