FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi Vinodolski: završila Međunarodna ljetna škola ljudskih prava

Autor: fder
NOVI VINODOLSKI, 7. rujna 2013. (Hina) - U Novom Vinodolskom danas je završila Međunarodna ljetna škola ljudskih prava u čijem je radu sudjelovalo 25 studenata s pravnih fakulteta Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, s porukom o potrebi humane i stručne zaštite ljudskih prava u pravosudnim postupcima.

Simbolika mjesta na kojem se šest dana održavala ta tradicionalna Ljetna škola jest u tome da se sve odvijalo u vijećnici u kojoj je prije 725 godina potpisan glasoviti Vinodolski zakon (6. siječnja 1288.), jedan od najstarijih europskih pravnih kodeksa.

Predavači su bili eminentni pravni stručnjaci s riječkog Pedagoškog fakulteta, a gosti predavači bile su dvije istaknute pravnice - Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda RH, i Štefica Stažnik, pravna zastupnica RH pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Poruka predavača, pravnih stručnjaka koji su sa studentima proveli protekli tjedan, mogla bi se sažeti u najkraćem - štitite ljudska prava, i to humano i stručno, u svim postupcima kaznenog, građanskog i upravnog prava, jer je Hrvatska u postupcima pred Europskim sudom i previše često "na tapetu".

Predavači na toj međunarodnoj ljetnoj školi u svojim su se stavovima složili kako se Konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama iz 1950. godine, koje je od 1997. potpisnica i Hrvatska, treba više poštivati i neprekidno primjenjivati u svim postupcima na hrvatskim sudovima.

Tada će, uvjeravaju, i ponovljenih predmeta pred Sudom u Strasbourgu biti znatno manje, a prema tim predmetima Hrvatska zauzima previsoko 4. mjesto od ukupno 47 članica što su pod ingerencijom Europskog suda.

(Hina) xfder ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙