FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pučka pravobraniteljica: današnji događaji u Vukovaru predstavljaju mržnju i nasilje

Autor: tdel
ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - Puno poštovanje manjinskih prava treba biti sastavni dio svakodnevnice, a doneseni propisi trebaju se dosljedno primjenjivati, poručila je danas pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ocjenujući neke današnje događaje u Vukovaru, gdje su se nasilno uklanjale ploče s dvojezičnim natpisima, širenjem mržnje i poticanjem nasilja.

"Povodom prijepora povezanih uz postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru, koje se postavljaju u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i rezultatima popisa stanovništva prema kojem u Vukovaru živi više od jedne trećine građana srpske nacionalne manjine, pučka pravobraniteljica želi naglasiti kako puno poštovanje manjinskih prava treba biti sastavni dio svakodnevice, kako pripadnika manjine, tako i većine", ističe pravobraniteljica u priopćenju, kojim je reagirala na prijepore vezane uz postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru.

Vidović ističe kako je ostvarivanje prava i sloboda pripadnika nacionalnih manjina, koja oni uživaju temeljem postojećih zakona, važan aspekt zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Napominje i da je njezin u više navrata upozoravao da se doneseni propisi, usklađeni s visokim međunarodnim standardima, trebaju i dosljedno primjenjivati.

Osuđujući diskriminatorni govor, uključujući govor mržnje i nasilje koje, upozorava, neupitno slijedi, pravobraniteljica smatra kako pojedini današnji događaji i istupi u Vukovaru predstavljaju upravo širenje mržnje i poticanje nasilja.

"Posve smo svjesni proživljenih iskustava rata i s tim u vezi osjećaja građana, a osobito branitelja, koji se mogu pojaviti kod postavljanja ploča s ćiriličnim natpisima. Sloboda izražavanja suprotnoga stava te sloboda javnog okupljanja također su među temeljnim ljudskim pravima koja predstavljaju važno obilježje demokratskog društva", navodi uz ostalo pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

(Hina) pp/xtdel ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙