FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na izborima u Sopju i Ivanskoj i državljani članica EU

Autor: ista
ZAGREB, 6. rujna 2013. (Hina) - Prijevremeni loklani izbori koji će se u nedjelju, 13. listopada održati u općinama Sopje i Ivanska prvi su na kojima mogu sudjelovati i državljani drugih država članica EU - birači Sopja i Ivanske te će nedjelje birati članove općinskih vijeća, a oni u Karlobagu načelnika općine i njegova zamjenika.

Načelnik Karlobaga izabran proljetos 'redovnim putem' podnio je ostvaku, pa birači te općine svog prvog čovjeka sada biraju na prijevremenim izborima.

Činjenica da općinsko vijeće nije konstituirano u zakonskom roku razlog je zbog kojeg na još jedne izbore idu birači u Sopju i Ivanskoj.

DIP u današnjem priopćenju poziva birače koji imaju aktivno i pasivno biračko pravo da na vrijeme provjere jesu li upisani u registar birača te provjere točnost podataka u registru.

Državljani druge države članice EU, koji imaju prebivalište ili privremeni boravak u općinama u kojima se provode prijevremeni izbori (dakle u Sopju i Ivanskoj), imaju pravo birati članove općinskih vijeća navedenih općina.

Kako bi ostvarili aktivno biračko pravo, dužni su podnijeti zahtjev za upis u popis birača nadležnom tijelu koje vodi popis birača, prema mjestu prebivališta ili privremenog boravka, najkasnije do 13. rujna 2013.

Podaci o nadležnim uredima državne uprave koja vode popis birača dostupna su na web stranici Ministarstva uprave – www.uprava.hr.

Uz zahtjev za upis, dužni su predočiti kod javnog bilježnika ovjerenu izjavu u kojoj je navedeno njihovo državljanstvo, adresa prebivališta ili privremenog boravka na području općine u kojoj se provode prijevremeni izbori i izjavu da nisu lišeni prava glasovanja u državi članici EU čiji su državljani.

Državljani druge države članice EU mogu se kandidirati i biti izabrani za člana općinskog vijeća u općinama u kojima se provode prijevremeni izbori pod istim uvjetima koji vrijede i za hrvatske državljane pod uvjetom da im u Hrvatskoj i državi članice EU čiji su državljani, odnosno da pojedinačnom presudom u kaznenom postupku ili presudom u građanskom postupku, nisu lišeni prava na kandidiranje.

Ako se na prijedlogu kandidacijske liste za izbor članova općinskog vijeća nalazi kandidat državljanin druge države članice EU, uz prijedlog kandidacijske liste je potrebno priložiti od javnog bilježnika ovjerenu izjavu kandidata u kojoj je navedeno njegovo državljanstvo i adresa prebivališta ili privremenog boravka na području općine u kojoj se prijevremeni izbori provode. Potreban je i dokaz, odnosno dokument nadležnih tijela vlasti čiji je kandidat državljanin kojim potvrđuje da nije lišen prava da se kandidira u toj državi ili dokument da takva diskvalifikacija u toj državi nije poznata.

Prijedlozi kandidatura i kandidacijskih lista za izbore moraju prispjeti (biti zaprimljeni u) nadležnom izbornom povjerenstvu najkasnije 26. rujna 2013. do ponoći.

Nadležno izborno povjerenstvo sastavit će i u javnim glasilima, na oglasnoj ploči i internetskim stranicama jedinice objaviti zbirnu listu pravovaljanih kandidatura za izbor općinskog načelnika i zamjenika načelnika Općine Karlobag, kao i sve pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova općinskih vijeća općina Sopje i Ivanska u roku 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle 28. rujna 2013. do ponoći.

(Hina) pp/xum ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙