FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: dvojezične table nisu udar na integritet Vukovaraca

Autor: dspo
PULA, 3. rujna 2013.(Hina) - Saborski zastupnik Damir Kajin smatra da Hrvatskoj trebaju prosvjetitelji koji će objasniti da dvojezične ploče nisu udar na integritet Vukovaraca te da se prosvjedi u Vukovaru ne bi događali da je HDZ na vlasti.

"Odgovarati trebaju oni koji su razarali Vukovar, ali na čast ne služi niti ovo razbijanje dvojezičnih tabli. Hrvatska država mora provesti ustavni zakon ili se naprosto ne treba zvati državom", kazao je Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli govoreći o jučerašnjim prosvjedima i nemirima u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih ploča na javnim ustanovama. Istaknuo je kako je Istra nesumnjivo bogatija što su na njezinu području ploče na javnim ustanovama dvojezične i što je u ravnopravnoj uporabi i talijanski jezik i da "Hrvatska zbog toga nije nikada bila zakinuta neovisno o tome kakva se politika vodila prilikom donošenja statuta Istarske županije".

"Siguran sam da se ovi prosvjedi u Vukovaru ne bi događali da je HDZ na vlasti. Jednostavno se koristi jedan opravdani revolt Vukovaraca socijalnom slikom da bi se u režiji HDZ-a destabilizirala s jedne strane vukovarska, a s druge strane Milanovićeva Vlada. To je suština ove priče", izjavio je Kajin dodavši kako kaos naprosto nikome ne treba. Kazao je kako su se 2009. godine zbog lokalnih izbora i pokušaja HDZ-a da osvoji vlast Milorad Pupovac i Ivo Sanader dogovorili o uporabi ćirilice na tom području.

"Tada je međutim sadašnji gradonačelnik Sabo dobio izbore i na toj matrici danas HDZ ruši Sabu, Milanovića i homogenizira svoje tijelo", smatra Kajin. Dodao je kako se slaže s tvrdnjom Stožera za obranu Vukovara da se ne treba udarati na Vukovar i da se na Vukovaru ne smije voditi politička bitka, ali se istodobno upitao čemu danas služi "obrana Vukovara".

"Vukovar je obranio Hrvatsku, a Vukovar je obranjen mirnom reintegracijom. Od koga bi se danas Vukovar trebao braniti, od ćirilice? To je naprosto glupost", poručio je Damir Kajin.

Osvrnuvši se na najave dolaska Marka Perkovića Thompsona u Vukovar te na njegov subotnji koncert u Poreču, Kajin je kazao kako se tim slijedom uskoro može očekivati i njegov nastup u pulskoj Areni. Stoga je prozvao IDS što je dopustio njegovo gostovanje Poreču znajući da se radi, kako je rekao, "o političkom projektu".

"No, da HDZ nije podržao IDS u drugom krugu lokalnih izbora, rezultati izbora u Istri bi bili znatno drugačiji. Stoga nije čudno što je Thompson nastupio u Poreču", zaključio je Kajin.

(Hina) xdspo ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙