FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska prebacuje obveznice iz privatnih u državni mirovinski fond

Autor: mkuz
VARŠAVA, 4. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Poljska će smanjiti ulogu privatnih fondova u mirovinskom sustavu prebacivanjem obveznica u državni fond ZUS i ukidanjem dosadašnje obveze uplate dijela mirovinske štednje u privatne fondove.

Premijer Donald Tusk naglasio je da će reforma poboljšati poziciju umirovljenika i omogućiti državi da smanji javni dug.

"Pokazalo se da je dosadašnji sustav dijelom temeljen na povećanju javnog duga i da je jako skup", kazao je Tusk na konferenciji za novinare.

Ministar financija Jacek Rostowski naglasio je da će se predloženim izmjenama proračunski deficit smanjiti u protuvrijednosti osam posto poljskog BDP-a.

Na poljskom su tržištu mirovinskog osiguranja aktivne i velike međunarodne tvrtke, poput ING-a, Avive, AXA-če, Generalija i Allianza.

Poljski mirovni sustav kombinira štednju u državnom i privatnim mirovinskim fondovima. Radnici i država moraju plaćati doprinose u obje kategorije fondova.

Premijer Tusk istaknuo je da će, između ostalog, štednja u privatnim mirovinskim fondovima u budućnosti biti dobrovoljna. Mirovinska štednja građana postupno će se prebacivati u državni ZUS u 10-godišnjem razdoblju prije odlaska u mirovinu, dodao je.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙