FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana komemoracija Josipu Kukuljanu

Autor: dsil
RIJEKA, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Komemoracija dugogodišnjem djelatniku Ministarstva unutarnjih poslova u kojem je obnašao visoke dužnosti i bivšem saborskom zastupniku Josipu Kukuljanu, preminulom 22. kolovoza u 70. godini života održana je danas u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Josip Kukuljan je bio načelnik Policijskih uprava primorsko-goranske i dubrovačko-neretvanske, savjetnik ministra unutarnjih poslova te saborski zastupnik u tadašnjem Županijskom domu Hrvatskog sabora.

Načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat naglasila je da je Kukuljan jedan od najzaslužnijih za stvaranje i ustroj hrvatske vojske i policije na riječkom području te za obranu i oslobođenje dubrovačkog područja. Navela je da je kao član tadašnjeg kriznog stožera u Rijeci vodio pregovore o odlasku JNA iz Rijeke. Šubat je istaknula da je Kukuljan uvijek, kao načelnik PU, bio spreman saslušati svakoga uz punu pažnju i osmijeh na licu. Dostojanstvo i mir je sačuvao i u najtežim trenucima rata, te je rješavao najveće probleme uz osmijeh, kazala je načelnica Šubat.

Odlikovan je najvišim odličjima, među kojima su Red hrvatskog pletera i Red hrvatskog trolista, dodala je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je Kukuljanovu važnost u pregovorima s JNA koji su rezultirali njezinim mirnim odlaskom iz Rijeke. Rijeka je tako, bez ratnih razaranja, mogla postati najvažnija logistička baza za pomoć braniteljima i primanje prognanika, rekao je. Obersnel je kazao da se osobno, prilikom zajedničkog boravaka u Dubrovniku, uvjerio u zahvalnost i poštivanje koje su Dubrovčani iskazivali Kukuljanu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina naveo je da je malo ljudi, poput Kukuljana, koji su svojim djelima pisali povijest a u isto vrijeme ostali skromni, tihi i samozatajni. Kukuljana su cijenili i poštivali, ne zbog odgovornih funkcija koje je obnašao, nego zbog načina na koji je rukovodio i kao policijski čelnik i kao političar, ustvrdio je Komadina.

Pogreb Josipa Kukuljana bit će danas poslijepodne u Novom Vinodolskom.

(Hina) xdsil ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙