FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači oprezni, dolar i dalje jača

Autor: neba
TOKIO, 4. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon četiri dana rasta cijena dionica, jer ulagače zabrinjava mogućnost vojnog napada SAD-a i saveznika na Siriju, dok dolar jača jer se očekuje smanjenje poticajnih monetarnih mjera Feda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju te Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i na drugim azijskim tržištima skliznuli su između 0,4 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, nakon četiri dana rasta.

Pozitivno je na azijska tržišta utjecao jučerašnji uspon cijena dionica na Wall Streetu, nakon snažnijeg nego što se očekivalo rasta industrijske aktivnosti i potrošnje u građevinarstvu u SAD-u.

Međutim, ulagači su oprezni jer bi ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva moglo navesti američku središnju banku na smanjenje poticajnih monetarnih mjera već u rujnu. Zabrinjava ih i sirijska kriza.

„Na tržištu i dalje vlada nesigurnost zbog mogućeg smanjenja monetarnih poticaja Feda, kao i zbog mogućeg vojnog napada SAD-a i saveznika na Siriju“, kaže Lee Kyung-soo, analitičar u tvrtki Shinyoung Securities.

Jučer su vodeći republikanci u američkom Kongresu podržali prijedlog predsjednika Baracka Obame o vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bashar al-Assad zbog napada kemijskim oružjem na stanovništvo.

Zbog toga ulagači traže sigurnija utočišta za kapital, pa je cijena zlata od jučer porasla 1,3 posto, na 1.412 dolara po unci.

Kako bi vojni napad na Siriju mogao poremetiti opskrbu naftom s Bliskog istoka, visoka je i cijena nafte. Nakon što je jučer porasla više od 1 posto, jutros se terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku stabilno kreće iznad 108 dolara po barelu.

A na valutnim tržištima dolar i dalje jača zbog sirijske krize i mogućeg smanjenja poticajnih monetarnih mjera u SAD-u. U odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta, vrijednost dolara kreće se na najvišim razinama u šest tjedana.

Pritom je tečaj američke prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 99,46 na 99,75 jena, nedaleko najviše razine u mjesec dana.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,3180 na 1,3165 dolara, nedaleko najniže razine u šest tjedana.

Cijena eura prema japanskoj valuti porasla je, pak, na 131,30 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 131,15 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙