FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Igra živaca oko Sirije podigla cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 3. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima nakon izraelskog testiranja raketa u Sredozemnom moru koje je dodatno povećalo nervozu među ulagačima zbog mogućeg širenja sukoba na cijelu regiju.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je 79 centi, na 115,12 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa nižoj cijeni u odnosu na zatvaranje na kraju prošlog tjedna, od 107,23 dolara. Jučer se u SAD-u nije radilo zbog Praiznika rada.

Ruski mediji prenijeli su priopćenje tamošnjeg ministarstva obrane u kojem se navodi da je registrirano ispaljivanje dva balistička "objekta" u Sredozemnom moru. Izrael je potvrdio test.

Tako se žarište pozornosti ulagača ponovo usmjerilo na mogućnost poremećaja opskrbe u regiji, u slučaju da se oružani sukobi prošire iz Sirije na širu regiju.

"Neizvjesnost je velika, ponovo se strahuje za opskrbu s Bliskog istoka, osobito ako se građanski rat prelije preko sirijskih granica", tumači Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Stvarni, ali i potencijalni poremećaji u opskrbi održavanju cijene nafte na povišenoj razini.

Libijski izvoz i dalje je 10 posto niži od punog kapaciteta i ispod je razine od 100.000 barela dnevno, izračunali su u Reutersu. Razlog su akcije oružanih skupina.

"Logično je očekivati da će se poremećaji nastaviti", zaključuje Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Dodatnu potporu cijenama nafte pružili su i gopodarski pokazateji. Tako je rast kineskog uslužnog sektora nastavljen u kolovozu, zahvaljujući oporavku domaće potražnje, pokazali su danas službeni podaci. Time je nastavljen niz ohrabrujućih pokazatelja, uključujući jučerašnja izvješća o aktivnostima u kineskoj i industriji eurozone.

Tržišni sudionici čekaju sada izvješće američkog Instituta za upravljanje nabavom (ISM) koji će danas objaviti svoj pozorno praćeni indeks o aktivnostima u američkim tvornicama.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 110,35 dolara, što znači da je bila 80 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙