FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Srbije nastavila raspravu o budućoj vladi, danas prisega

Autor: vili
BEOGRAD, 2. rujna 2013. (Hina) - U Skupštini Srbije u ponedjeljak je započeo treći dan rasprave o izboru novih ministara u rekonstruiranoj vladi, a nakon petosatne rasprave poslijepodne bi, kako se očekuje, novoizabrani ministri trebali prisegnuti i započeti svoj mandat.

Skupštinska rasprava je ušla u treći dan nakon što je zastupnicima u petak o ciljevima i zadacima nove vlade govorio premijer Ivica Dačić, a u subotu rasprava nije okončana jer je zasjedanje parlamenta proteklo u uzajamnim optužbama, polemikama i replikama predstavnika vlade i oporbe, mahom Demokratske stranke (DS), te premijera i vicepremijera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića.

Dačić je među ciljevima i zadacima istaknuo modernizaciju zemlje, pravedno rješavanje kosovskog pitanja, zaustavljanje gospodarske krize i zapošljavanje te istaknuo da su javne financije i gospodarski sustav u veoma teškom stanju. Oporba je u kritikama ocijenila da u Dačićevu govoru nema odgovora na glavna pitanja - zbog čega se uopće rekonstrukcija vlade poduzima, hoće li biti promjene politike i zbog čega je smijenjen ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić.

Rasprava o budućoj vladi, koja će imati 18 umjesto dosadašnjih 17 resora te dva ministra bez portfelja i ukupno 22 člana među kojima samo dvije ministrice - zdravstva i energetike, trebala bi biti okončana danas kasno popodne kada se očekuje i prisega novih ministara, kojima bi danas službeno trebao biti i prvi radni dan.

Pregovori i dogovori o rekonstrukciji vlade traju već skoro tri mjeseca, a dosadašnja trojna koalicija Vučićeve Srpske napredne stranke, Dačićeve Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) dosadašnjeg ministra financija i gospodarstva Mlađana Dinkića nastavit će rad bez Dinkića i troje ministara iz URS.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙