FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Raspravom o položaju mladih otvoren Bledski forum

Autor: akoz
ZAGREB, 1. rujna 2013. (Hina) - Slovenska premijerka Alenka Bratušek u nedjelju je otvorila Bledski strateški forum (BSF) koji je započeo raspravom o budućnosti mladih, izvijestile su agencije.

Bratušek je na otvaranju foruma rekla da je sudjelovala u mnogim razgovorima o budućnosti i položaju mladih naraštaja i ocijenila da "bez odgovarajućeg konteksta te rasprave brzo postanu labirint bez izlaza".

Reforme mirovinskog i sustava socijalne skrbi, obrazovnog sustava, uređivanje javnih finacija i sektora vrlo su usko povezane, što se često zaboravlja, istaknula je slovenska premijerka i istaknula da "rješavanje samo nezaposlenosti mladih nije moguće". "Moramo naći način kako da iz tog stanja izađemo kao društvo u cjelini", rekla je Bratušek.

Na otvaranju BSF-a za mlade, koji je tradicionalno uvod u Bledski forum posvećen budućnosti Europske unije i svijeta, govorio je i glavni tajnik Strateškog foruma Bled Brian Alain Bergant i pozdravio više od stotinu mladih poslovnih ljudi i budućih lidera i u ime slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Slovensko ministarstvo već treću godinu organizira BSF za mlade no ove godine po prvi puta obuhvaća više događanja. Još u lipnju je u Ljubljani održana konferencija na kojoj su mladi definirali glavne izazove današnjice a tijekom ljeta se o tim temama vodila rasprava na internetu.

Mladi su u nedjelju na Bledu sastavljali popis rješenja za izazove a u tome su im pomogli ugledni moderatori među kojima i predsjednik Microsofta za Europu Jan Muehlfeit i predsjednik Bečkog gospodarskog foruma Erhard Busek.

Globalne promjene u Europi i svijetu glavna su tema ovogodišnjeg, osmog po redu, Bledskog strateškog foruma na kojemu će do utorka sudjelovati ukupno oko 500 sudionika iz svijeta politike, gospodarstva, znanosti te predstavnici međunarodnih organizacija iz više od 50 zemalja.

Po najavama, Hrvatsku će na forumu predstavljati prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

(Hina) xakoz ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙