FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Socijalni demokrati (SD) s najviše potpore

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. kolovoza 2013.(Hina) - Slovenski Socijalni demokrati (SD), članovi vladajuće koalicije premijerke Alenke Bratušek, politička su stranka s najviše potpore u slovenskoj javnosti, dok je na drugom mjestu i dalje oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS), prema redovitoj mjesečnoj anketi ljubljanskog "Dela" objavljenoj u ponedjeljak.

Za Socijalne demokrate (SD), čiji je predsjednik nekadašnji ministar obrazovanja Igor Lukšič, na izborima bi glasovalo 16,8 posto slovenskih birača, a za Slovensku demokratsku stranku (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša 14,1 posto, prema telefonskoj anketi provedenoj prošlog tjedna na 705 ispitanika.

Razlika u potpori birača tim strankama malo se smanjila u odnosu na anketu "Dela" provedenu prije mjesec dana. Tada je 17,9 posto ispitanika navelo da bi glas na parlamentarnim izborima dalo Lukšičevoj, a 13,2 Janšinoj stranci.

Treće mjesto po potpori biračkog tijela i dalje drži stranka Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi premijerka Bratušek. Za tu bi stranku na izborima glasovalo 8,8 posto ispitanika, što je porast u odnosu na 6,9 posto, koliko je dobila u prethodnom ispitivanju.

Za stranku Nova Slovenija (NSI) Ljudmile Novak glasovalo bi 5 posto birača, za Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca 3,3 posto, za Slovensku pučku stranku (SLS) Franca Bogoviča 2,2 posto, a za Građansku listu (GL) Gregora Viranta 1,6 posto, pokazala je anketa "Dela" za kolovoz.

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙