FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cameron morao odgoditi napad na Siriju

Autor: rtom
LONDON, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Britanski parlament raspravljat će u četvrtak o vladinu prijedlogu vojnog udara na Siriju, ali neće donijeti konačnu odluku jer je pod višestrukim pritiscima premijer David Cameron obećao pričekati nalaze UN-ovih stručnjaka za kemijsko oružje.

Dan pošto je pozvao parlamentarne zastupnike na zasjedanje kako bi glasali o Siriji, Cameron se morao povući jer su oporbeni laburisti zatražili pomniju analizu, kritizirali su ga i u vlastitoj stranci, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poručio je Zapadu da treba dati šansu miru i pričekati da UN-ovi stručnjaci završe posao prikupljanja uzoraka kemijskog oružja na terenu.

Britanska vlada pripremila je zastupnicima prijedlog kojim se osuđuje sirijski predsjednik Bašar al-Asad za uporabu kemijskog oružja u Siriji 21. kolovoza (...) "zbog čega je potreban snažan humanitarni odgovor međunarodne zajednice, uključivo, ako je potrebno vojnu akciju".

Oporba koja ima 257 zastupnika od 650 u donjem domu, najavila je da će glasati protiv ako vlada planira vojni udar prije nego dozna rezultate UN-ove istrage, piše agencija AFP.

Nakon višesatnih pregovora iz Cameronova ureda objavljeno je da prije vojne akcije treba pričekati da Vijeće sigurnosti UN-a primi izvješće UN-ovih inspektora o uporabi kemijskog oružja koje je ubilo stotine civila.

Cameronov neuspjeh brzog vojnog udara mogao bi odgoditi napore SAD-a da krstarećim raketama napadne ciljeve u Siriji već ovaj tjedan, piše Reuters.

Čelnik laburista Ed Miliband i neki pobunjeni konzervativci podsjetili su na nepovjerenje javnosti u bivšeg premijera Tonyja Blaira koji je poveo Britaniju u iračku invaziju 2003. na temelju tvrdnji o postojanju oružja za masovno uništenje.

U srijedu je Cameron najavio da će parlament dvaput glasovati o akciji u Siriji, a ne samo u četvrtak kako se isprva predviđalo.

Potpora britanske javnosti za akciju je slaba. Anketa YouGov pokazuje da se 50 posto Britanaca protivi raketnom napadu na Siriju, a odobrava ga samo 25 posto.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙