FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: produktivnija poduzeća bez političara u nadzornim odborima

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. kolovoza 2013.(Hina) - Godišnja produktivnost poduzeća s nadzornim odborima u kojima svoje predstavnike postavlja politika je za 2,5 posto manja nego u poduzećima bez takvog političkog utjecaja, pokazalo je istraživanje Ekonomskog fakulteta u Ljubljani analizom poslovanja 384 velikih i srednjih tvrtki.

Najviše članova nadzornih odbora koji su povezani s politikom je u energetici, prometu i komunalnim poduzećima. Takav utjecaj politike prisutan je i u trgovini i prerađivačkim djelatnostima, a manje ga je u poduzećima koja izvoze, pokazuje istraživanje koje su u srijedu prenijeli mediji.

Četvrtina članova nadzornih odbora u analiziranim poduzećima bila je u njih imenovana najmanje dva puta, a za skoro polovicu postoje javni podaci kojoj stranci pripadaju.

Poduzeća na čije odluke preko članova u nadzornim odborima utječe politika u deset su godina zbog manje produktivnosti izgubila 1,5 milijardi eura, izjavila je za Slovensku televiziju Polona Domadenik s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta, dodajući da je taj gubitak samo izravan učinak političkog postavljanja kadrova, dok je neizravne učinke utjecaja politike na gospodarstvo tek potrebno istražiti.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙