FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Američke snage spremne su odmah napasti Siriju, najavio je američki ministar obrane, a agencije u utorak prenose da idućih dana valja očekivati "kratku i žestoku" vojnu akciju, dovoljnu da sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu očita lekciju, ali ne i da preokrene smjer građanskog rata. Unatoč upozorenjima Rusije na "katastrofalne posljedice" koje bi taj napad donio regiji Bliskog istoka, potvrda njegove izglednosti stigla je iz sirijske oporbe kojoj je Zapad potvrdio da se napad očekuje idućih nekoliko dana, prenosi agencija Reuters sa skupa oporbenih predstavnika u Istanbulu. "Oporbi je jasnim riječima kazano da akcija kojom bi se Asadov režim spriječio u uporabi kemijskog oružja može slijediti idućih nekoliko dana", rekao je jedan oporbeni izvor u Istanbulu.

ZAGREB - Dok zapadne zemlje, posebice SAD, sve glasnije razmišljaju o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji zbog navodnog napada kemijskim oružjem u srijedu u blizini Damaska, Vatikan je u utorak izrazio žaljenje zbog sve češćeg spominjanja oružane intervencije, upozorivši da se istraga UN-a o spomenutom napadu našla pod "umakrsnom vatrom" te da njezin ishod više očito nije nikakav "odlučujući čimbenik" u donošenju odluke o vojnoj akciji, prenose agencije. "Čini se da se istraga UN-a našla pod unakrsnom vatrom....te da je razni međunarodni akteri više ne smatraju odlučujućim čimbenikom, iako je sam glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon potvrdio da je prikupljeno dovoljno vrijednih elemenata (za istragu)", piše službeni vatikanski dnevni list Osservatore Romano, izražavajući žaljenje zbog "prijetećih tonova" i zabrinutost zbog moguće međunarodne intervencije.

PARIZ - Francuska "neće zanemariti svoju odgovornost" kada je u pitanju odgovor na navodni napad kemijskim oružjem kod Damaska koji se pripisuje snagama odanim predsjedniku Bašaru al-Asadu, rekao je za Reuters francuski diplomatski izvor. Francuska smatra da nema nikakve sumnje da iza prošlotjednog napada stoje sirijske vojne snage, rekao je izvor. Prema njegovim riječima, priča o kemijskom oružju traje već mjesecima, "ali sada je to oružje prvi puta masovno upotrijebljeno i to je neprihvatljivo". Američki i europski dužnosnici tvrde da bi kratak, žestok napad, možda isključivo s krstarećim projektilima, mogao biti poželjan odgovor koalicije pod vodstvom Zapada na kemijski napad u kojem je srijedu, kako se nagađa, poginulo nekoliko stotina civila.

BERLIN - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne bi bio "tako glup" da koristi kemijsko oružje u blizini Damaska, izjavio je čelnik najveće kurdske skupine u Siriji Saleh Muslim. Muslim, vođa Stranke kurdske demokratske unije (PYD), rekao je kako sumnja da bi sirijski predsjednik pribjegao uporabi takvog oružja. On vjeruje da je svrha napada prošle srijede, za koji oporba tvrdi da su ga izvršile vladine snage i ubile stotine ljudi, bila "smjestiti" Asadu i izazvati međunarodnu reakciju. Asad je demantirao da su njegove snage upotrijebile kemijsko oružje.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je izjavio da Izrael nije uključen u građanski rat u Siriji, ali da će snažno odgovoriti na pokušaje da ga se napadne, prenosi u utorak Reuters. "Izrael je spreman za svaki scenarij. Mi nismo strana u građanskom ratu u Siriji, ali ukoliko bi došlo do bilo kakvog pokušaja napada na nas, snažno ćemo odgovoriti", rekao je Netanyahu nakon konzultacija u Tel Avivu o sigurnosnom stanju u regiji, u trenutku kada zapadne sile razmatraju mogućnost vojne akcije protiv Sirije zbog navodnog napada kemijskim oružjem prošli tjedan kod Damaska. Mnogi se u Izraelu pribojavaju da bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad, suočen s pobunom koja traje već dvije i pol godine, mogao napasti Izrael u znak odmazde za moguću intervenciju zapadnih zemalja.

SUBOTICA - Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji upozorilo je u utorak da je zbog teškog financijskog stanja Radio televizije Vojvodine (RTV) doveden u pitanje radijski i televizijski program na hrvatskom jeziku, kao i na jezicima ostalih nacionalnih manjina u Vojvodini. U povodu špekulacija u javnosti da će RTV od 1. rujna prekinuti emitiranje programa, HNV je u priopćenju konstatirao da je "situacija u kojoj se nalazi pokrajinski medijski servis i nebriga za isti u najmanju ruku sramotna za zemlju koja ističe multikulturalizam i multinacionalnost kao jedan od glavnih aduta na europskom putu Srbije".

MOSTAR - Udruženja srebreničkih žena žrtava rata uputilo je u utorak pismo glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu u kojemu su zatražile istragu o ulozi predsjednika Haaškog suda Theodora Merona u oslobađanju nekolicine visokih ratnih dužnosnika, objavili su mediji u BiH. U pismu uz koje je dostavljeno 6.000 potpisa izražavaju se sumnje u posljednje presude kojima je "narušen kredibilitet ICTY-a", te se traži temeljita istraga. "Zahtijevamo da u sastav istražnog tijela koje ćete formirati obvezno uđu i predstavnici udruženja žrtava te da se rezultati ovog istražnog tijela javno prezentiraju", navode predstavnice udruženja "Žene Srebrenice" i "Srebreničke majke". Pojasnile su da više od dva mjeseca nitko od službenih predstavnika nije demantirao pismo danskog suca ICTY-a Frederika Harhoffa koji je izrazio sumnje da je predsjednik ICTY-a Theodor Meron utjecao na druge sucu u izricanju presuda.

BRUXELLES - Predsjednici vlada Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci u utorak se opet nisu uspjeli dogovoriti o energiji i o telekomunikacijama na novom susretu u Bruxellesu, prenijeli su diplomatski izvori. Dvojica čelnika odlučila su "nastaviti pregovore" i ponovno će se sastati u Bruxellesu 8. rujna u nazočnosti visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i za sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja već dvije godine vodi "dijalog" Beograda i Prištine. Dačić i Thaci su "opetovali kako su odlučni osigurati uspjeh" lokalnih izbora raspisanih za 3. studenoga na čitavom teritoriju Kosova, "uz najveće moguće sudjelovanje", dodala je Ashton u priopćenju.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, koji se nalazi u višednevnom posjetu Kini, ocijenio je u utorak da će Peking pružiti čvrstu potporu Beogradu, a putem twittera poslao je i poruku kako Srbija može pomoći Kini u Europi, izvijestili su beogradski mediji. “Ako zamislimo da je Europa ocean, Srbija je otok s kojega Kina može svojim proizvodima opskrbljivati cijeli europski ocean”, napisao je srbijanski predsjednik. Dan ranije Nikolić je i u intervjuu kineskim medijima ponovio slično formuliranu ponudu.

BEOGRAD - Srbijanska Demokratska stranka (DS) prijavila je beogradskoj policiji prijetnje smrću koje su upućene njezinom predsjedniku Draganu Đilasu, počasnom predsjedniku i bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, te zamjeniku predsjednika DS-a i aktualnom premijeru Vojvodine Bojanu Pajtiću, priopćeno je u utorak iz DS-a. Đilasu, Tadiću i Pajtiću prijetnje su, kako se navodi, upućene na društvenoj mreži Facebook, priopćio je DS, navodeći da je to prijavila policiji.

TEHERAN - Sultanat Oman pregovara o kupovini iranskog plina u sklopu 25-godišnjeg posla vrijednog oko 60 milijardi dolara, priopćio je u utorak iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh. Iran i Oman "potpisali su memorandum o razumijevanju za gradnju plinovoda" kroz Omanski zaljev, istočno od strateški važnog Hormuškog tjesnaca, prenosi riječi iranskog ministra službena novinska agencija IRNA. Gradnja plinovoda počet će uskoro, nakon što bude završeno istraživanje različitih pravaca, rekao je ministar Zanganeh, nazivajući sporazum "najvećim gospodarskim sporazumom" Irana i Omana.

SAN FRANCISCO - Više od sedamdeset država u prvom je polugodištu 2013. zatražilo od Facebooka podatke u svezi s njegovim korisnicima, izvijestila je u utorak ta društvena mreža. Gotovo polovina tih zahtjeva dolazi iz Sjedinjenih Država, dodaje tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji koja upravlja mrežom. Facebook je primio više od 25 000 zahtjeva za podatke u prvih šest mjeseci ove godine, od čega je 11 000 do 12 000 uputila američka vlada a odnose se na 20 000 do 21 000 korisnika, po takozvanom izvješću o transparentnosti koje je u utorak objavila društvena mreža. Facebook je predao podatke za 79 posto zahtjeva iz SAD-a.

ZAGREB - Jedan od najočekivanijih filmova ovogodišnjeg filmskog festivala u Veneciji dokumentarni je film Alexa Gibneya o usponu i padu jednog od najvećih biciklista svih vremena Lancea Armstronga. Kada je u siječnju 2013. u intervjuu za američku televizijsku voditeljicu Oprah Winfrey po prvi puta javno priznao dopingiranje, sedmerostruki pobjednik Tour de Francea, Teksašanin Armstrong, šokirao je svijet. Šokirao je i poznatog producenta financijski najuspješnijih dokumentaraca Alexa Gibneya, dobitnika nagrade Oscar za najbolji dugometražni dokumentarac 2007. za film "Taxi to the Dark Side", koji je tada već bio gotovo završio svoj veliki dokumentarac u kojemu se bavio povratkom velikana Armstronga biciklizmu.

LA PAZ - U požaru koji je 23. kolovoza buknuo u bolivijskom zatvoru visoke sigurnosti, 31 osoba je izgubila život, većinom zbog gušenja, po konačnom izvješću koji je u utorak objavila tamošnja zatvorska uprava. U zatvoru Palmasola Santa-Cruz (na istoku Bolivije) požar je buknuo nakon silovita fizičkog obračuna među zatvorenicima proteklog vikenda. Policija je prvo bila objavila podatak o najmanje 29 mrtvih i više desetaka teško ozlijeđenih. Među žrtvama su samo dvojica osuđenika kojima je određena tridesetogodišnja zatvorska kazna svakom, a ostalih 29 je bilo u pritvoru zbog lakših kaznenih djela, dodao je Ramiro Llanos, ravnatelj bolivijskih zatvorskih služba.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙