FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran pregovara s Omanom o izvozu plina

Autor: mkuz
TEHERAN, 27. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Sultanat Oman pregovara o kupovini iranskog plina u sklopu 25-godišnjeg posla vrijednog oko 60 milijardi dolara, priopćio je u utorak iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh.

Iran i Oman "potpisali su memorandum o razumijevanju za gradnju plinovoda" kroz Omanski zaljev, istočno od strateški važnog Hormuškog tjesnaca, prenosi riječi iranskog ministra službena novinska agencija IRNA.

Gradnja plinovoda počet će uskoro, nakon što bude završeno istraživanje različitih pravaca, rekao je ministar Zanganeh, nazivajući sporazum "najvećim gospodarskim sporazumom" Irana i Omana.

Zbog spornog nuklearnog programa SAD i europske zemlje uveli su sankcije iranskom energetskom sektoru i blokirali njegov pristup globalnom bankovnom sustavu.

Iranski ministar za naftu kazao je danas da je procijenjena vrijednost ugovora oko 60 milijardi dolara, ako se uzmu u obzir sadašnje cijene plina.

Za prethodnog ministarskog mandata Zanganeh je 2001. potpisao potpisao 25-godišnji ugovor s Crescent Petroleumom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o izvozu plina ali posao nije realiziran zbog neslaganja oko cijene.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙