FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski trgovinski deficit gotovo udvostručen; izvoz se oporavlja

Autor: gple
TOKIO, 19. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Japanski trgovinski deficit gotovo je udvostručen u srpnju budući da je slabi jen osjetno povisio troškove uvoza energije, zasjenivši snažan rast izvoza u SAD, Kinu ali i eurozonu, pokazali su danas objavljeni podaci ministarstva financija.

Deficit je u srpnju iznosio 1.023 milijarde jena (10,5 milijardi dolara), u odnosu na 528,55 milijardi jena koliko je iznosio u istom mjesecu prošle godine.

Time je Japan zabilježio manjak u trgovinskoj bilanci 13. mjesec zaredom, što je najdulje takvo razdoblje u više od tri desetljeća.

"Deficit je bio puno veći nego što se očekivalo budući da je slabi jen podigao troškove uvoza energije", tumači analitičar Japanskog istraživačkog instituta Hideki Matsumura.

Dobra je vijest skok izvoza, za 12,2 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj, zahvaljujući snažnoj potražnji u SAD-u i Kini, ali i u Europi.

Tako je vrijednost isporuka na ključno američko tržište poskočila 18,4 posto na godišnjoj razini a značajno je porastao i izvoz u krizom pogođenu eurozonu, za 16,6 posto.

Izvoz u Kinu uvećan je 9,5 posto, pri čemu trgovinske odnose dva azijska diva i dalje opterećuje teritorijalni spor oko nenastanjenog otočja.

Jen je od zadnjih mjeseci prošle godine oslabio prema dolaru oko 20 posto, što je pojačalo konkurentnost japanskih izvoznika i podiglo vrijednost njihove repatrirane zarade.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙