FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Europska komisija u ponedjeljak je odobrila hrvatski plan ulaganja za korištenje sredstava kohezijske politike EU-a u iznosu od 449,4 milijuna eura koji su dodijeljeni Hrvatskoj po ulasku u EU, objavljeno je u Bruxellesu. Nacionalni strateški referentni okvir (NSRO) koji su pripremila hrvatska nadležna tijela utvrđuje prioritete ulaganja za hrvatske regije u cilju ubrzanja gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta poticanjem konkurentnosti cijele zemlje. Strateški projekti s jasnim, unaprijed utvrđenim ciljevima koji se podudaraju s tim prioritetima moraju se brzo utvrditi kako bi se ovo vrijedno ulaganje najbolje iskoristilo prije isteka roka 2016. godine, objavila je EK. Johannes Hahn, povjerenik za regionalnu politiku i Laszlo Andor, povjerenik za zapošljavanje, pozdravili su pravovremeno podnošenje plana ulaganja i njegovo odobravanje.

ZAGREB - Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova ponovila je u ponedjeljak u Zagrebu da Hrvatska prvo treba uskladiti svoj zakon, poznat kao 'Lex Perković', s europskim zakonodavstvom, a tek onda eventualno pokrenuti incijativu za promjenom europskog uhidbenog naloga (EUN). "Europski uhidbeni nalog je u ovom trenutku na snazi i Hrvatska treba uskladiti svoj zakon s europskim standardima u tom pogledu", rekla je Pusić novinarima nakon sastanka sa zamjenikom makedonskog premijera Fatmirom Besimijem. "Ukoliko postoji bilo kakva incijativa, potreba, želja da se unutar EU-a pokreću promjene u tom pogledu, to je nešto što može nastupiti kasnije. Recimo, kao oblik hrvatske inicijative za izjednačavanje starih i novih članica" u tom kontekstu, kazala je Pusić, dodavši da je u ovom trenutku neposredno na dnevnom redu samo usklađivanje hrvatskog zakona. "Što de facto znači promjena jednog članka, odnosno skidanje ograničenja iz 2002.", istaknula je Pusić, koja je time ponovila svoj stav 'Lex Perkoviću' koji je iznosila proteklih dana.

JAKARTA - Sjedinjene Američke Države djelovat će u Siriji samo u suradnji s međunarodnom zajednicom i u okviru prava glede navodnog korištenja kemijskog oružja, izjavio je u ponedjeljak u Jakarti američki ministar obrane Chuck Hagel. Hagel je, govoreći o sirijskom problemu tijekom posjeta Indoneziji, odbio razgovarati o vojnim opcijama koje eventualno razmatra Bijela kuća, kao i o tome je li vojni odgovor na upotrebu kemijskog oružja u Siriji vjerojatan. "Sjedinjene Države razmatraju sve opcije glede stanja u Siriji. Surađujemo s našim saveznicima i s međunarodnom zajednicom", rekao je Hagel na tiskovnoj konferenciji u Jakarti.

NEW YORK - Na UN-ove inspektore koji trebaju istražiti eventualno korištenje kemijskog oružja u Siriji u ponedjeljak su pucali nepoznati napadači iz zasjede, zbog čega su se morali vratiti i zamijeniti automobil, izjavio je glasnogovornik Ujedinjenih naroda. UN-ovi inspektori su u ponedjeljak pošli na mjesto navodnog kemijskog napada blizu Damaska koji se pripisuje sirijskom režimu, u naselju Ghouti. Oporba i zapadne zemlje optužuju vojsku da je u prošlotjednom napadu kemijskim oružjem ubila stotine civila.

ISLAMABAD - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražio je u ponedjeljak od Pakistana, tradicionalno bliskog afganistanskim talibanima, da mu pomogne u uspostavi izravnog dijaloga s pobunjenicima kako bi zaustavio dvanaestogodišnji rat u svojoj zemlji. Ovo je prvi posjet predsjednika Karzaija susjednom Pakistanu u zadnjih 18 mjeseci. Kabul ima burne odnose s Pakistanom koji redovito optužuje da podupire talibanske pobunjenike u borbi sa slabim afganistanskim oružanim snagama i njihovim saveznicima u NATO-u i tako ga destabilizira. Karzai ovaj put pokušava nagovoriti Islamabad da podvrgne pritisku talibane koji se Pakistanom koriste kao pozadinskom bazom, kako bi s njim izravno pregovarali o miru.

LJUBLJANA - Vodeća slovenska sindikalna središnjica u srijedu je izrazila protivljenje novim rezovima kojima vlada proračunski deficit u idućoj godini namjerava smanjiti na tri posto BDP-a. Predsjednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič izjavio je na konferenciji za novinare da su zadnje dvije godine pokazale kako primjena mjera iz "udžbenika" koji se pišu u Bruxellesu Sloveniju nije izvukla iz krize te da je to pogrešan put. Sindikat je vladu u otvorenom pismu pozvao da umjesto rezova razmisli o alternativnim rješenjima kako povećati proračunske prihode, među ostalim suzbijanjem sive ekonomije, korupcije i utaje poreza.

SARAJEVO - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) najavila je u ponedjeljak kako će za tri dana isključiti struju sarajevskom vodovodu (ViK) i javnom gradskom prometnom poduzeću (GRAS) jer već godinama ne plaćaju prispjele račune, a slična sudbina čeka i sve ostale veće dužnike. U izjavi generalnog direktora EP BiH Elvedina Grabovice, dostavljenoj medijima, stoji kako će od četvrtka ostati bez struje ne samo pogoni GRAS-a nego i električna mreža kojojm se pokreće tramvajski i trolejbuski promet u gradu.

JOHANNESBURG - Djevojčica od sedam godina ubila je prijateljicu u subotu kad se igrala s revolverom svojeg djeda na jednoj farmi u Južnoafričkoj Republici, objavila je policija u ponedjeljak. "Djevojčica stara sedam godina posjetila je djeda i baku na farmi u okolici mjesta Bela-Bela, na sjeveru zemlje, kad je, kako se čini, usmrtila prijateljicu revolverom kalibra .38", ispričala je glasnogovornica policije Ronel Otto. "Igrale su se zajedno, uzela je revolver koji je žrtvu pogodio u lice", dodala je ona.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙