FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Metković: Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Autor: hspa
METKOVIĆ , 22. kolovoza 2013. (Hina) - U organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva (HŽD) i Udruge hrvatski domobran (UHD) večeras je u Metkoviću počeo dvodnevni program obilježavanja 23. kolovoza - europskoga Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Tim povodom predstavljena je knjiga prof. dr. Ivana Jurića "Partizanska i komunistička represija i zločini prema Hrvatima u Donjem Poneretavlju 1941.-1990. godine".

Knjigu uglednog povjesničara Ivana Jurića, osnivača ogranka Matice hrvatske u Metkoviću predstavili su, uz samoga autora, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović i predsjednik HAZU BiH sa sjedištem u Mostaru Andrija Nikić.

Zvonimir Šeparović kazao je kako je 23. kolovoza izuzetno važan datum, jer je Europa donijela Rezoluciju o sjećanju na žrtve totalitarnih režima. Kao i diljem Hrvatske i u Metkoviću su se dogodili zločini koji su opisani u ovoj knjizi, kazao je Zvonimir Šeparović.

Središnja svečanost bit će sutra na sam Dan sjećanja, a započet će otkrivanjem spomen-obilježja 11-erici žrtava jugokomunističkog zločina u mjestu Šiljegi-Nova sela kraj Metkovića, gdje će biti otkriveno spomen-obilježje.

Nakon toga će biti služena sveta misa zadušnica, koju će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić.

(Hina) xddub ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙