FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata

Autor: zdra
VUKOVAR, 14. kolovoza 2013. (Hina) - Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru obilježen je Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata koji se obilježava u spomen na 14. kolovoza 1992. godine kod Nemetina nedaleko Osijeka razmijenjena posljednja velika skupina logoraša nakon dogovora hrvatske i srbijanske strane u Budimpešti.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentrcijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak naveo je u govoru tijekom svečane akademije kako je kroz srpske je logore prošlo oko 30.000 zatočenika, od kojih oko 3.000 žena i 500 djece. Također je upozorio kako je međutim status zatočenika priznat tek oko 8.000 bivših logorša.

"Neki od logoraša bili su zatočeni jedan dan, drugi tjedne ili mjesece i godine. Imamo podatak da je najmlađi zatočenik bilo dijete od šest godina, dok je najstarijem bilo više od 90 godina", kazao je Rehak dodajući kako je u logorima ubijeno 300 zatočenika, a procjenjuje se da je od trenutka zatočenja pa do ulaska u logor ubijeno oko 2500 ljudi koji se i danas vode kao nestale.

Nakon svečane akademije, kojoj je nazočan bio i ministar branitelja Predrag Matić te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, organiziran je odlazak i u Nemetin gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće podno spomen obilježja u znak sjećanja na veliku razmjenu.

Na današnji dan, 14. kolovoza 1992. godine u Nemetinu je izvršena najveća razmjena zatočenika srpskih koncentracijskih logora u Domovinskom ratu. Oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila. U spomen na taj dan Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata.

(Hina) xzdra ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙