FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski zrakoplovi narušili japanski zračni prostor

Autor: sbak
TOKIO, 22. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Dva ruska zrakoplova ušla su u četvrtak u japanski zračni prostor a japansko je zrakoplovstvo reagiralo slanjem presretača, objavilo je ministarstvo obrane u Tokiju.

Dva zrakoplova Tupoljev 95 kratko su narušila japanski zračni prostor nedaleko od otoka Okinoshime na jugozapadu Japana. "Japanske samoobrambene zračne snage uputile su prema njima četiri lovca", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane.

Japansko ministarstvo obrane službeno je prosvjedovalo ruskom veleposlanstvu u Tokiju. U veljači su dva ruska lovca SU-27 narušila japanski zračni prostor pokraj sjevernog otoka Hokkaida. To je bio prvi takav incident tijekom pet godina.

Rusija i Japan spore se oko Kurila, otočja koje je krajem Drugog svjetskog rata zauzela sovjetska vojske. Japan te otoke, koje je Moskva pripojila, naziva Sjevernim teritorijem i traži njihov povratak pod japanski suverenitet.

Nekadašnje sovjetsko zrakoplovstvo redovno je koristilo kratke upade u tuđi zračni prostor kako bi provjerilo vrijeme reagiranja protuzračne obrane, i zabilježilo radijske i radarske frekvencije sustava koji se aktiviraju pri narušavanju zračnog prostora, a tu praksu nastavljaju ruske zračne snage.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙