FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova američka diplomatska inicijativa za sjevernokorejsko pitanje

Autor: vrad
WASHINGTON, 14. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države će idućeg tjedna nastaviti svoje diplomatske napore u vezi sa sjevernokorejskim pitanjem šaljući izaslanika u Kinu, u Južnu Koreju i u Japan, zemlje koje su partneri Washingtona u toj međunarodnoj krizi.

Robert King, posebni izaslanik za ljudska prava u Sjevernoj Koreji posjetit će redom Peking, Seul i Tokio od 19. do 29. kolovoza, priopćio je u utorak State Department.

King će u tim trima prijestolnicama razgovarati s vladinim dužnosnicima i s organizacijama civilnog društva. U Pekingu će se sastati i s predstavnicima UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) u Kini i Svjetskog programa za hranu (PAM). U Seulu će se diplomat susresti sa Sjevernokorejcima koji žive u Južnoj Koreji.

Nakon porasta napetosti u veljači kada je Pyongyang izveo svoj treći nuklearni pokus i zaprijetio SAD-u nuklearnim udarom, stanje se smirilo između dviju zemalja koje nemaju diplomatskih veza nego komuniciraju preko Švedske i diplomatskog kanala u UN-u.

Washington tvrdi da je spreman nastaviti pregovore sa Sjevernom Korejom uz uvjet da ta zemlja obeća da će odustati od svog nuklearnog programa.

I Kina je za nastavak šesterostranih (Kina, dvije Koreje, Japan, Rusija i SAD) pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu koji je prekinut 2009. i poput Washingtona se zauzima za "nuklearno razoružanje korejskog poluotoka" koji je podijeljen popola nakon Drugog svjetskog rata.

Washington je trenutačno u sporu sa Sjevernom Korejom zbog toga što od studenog 2012. drži u pritvoru američkog državljanina korejskog podrijetla Kennetha Baea, osuđena na prisilni rad, koji je zbog problema sa zdravljem primljen u bolnicu.

State Department traži da ga se "odmah pusti na slobodu".

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙