FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon Fukushime 18 slučajeva raka štitnjače kod mladih

Autor: bnov
TOKIO, 21. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Istraživanje o utjecaju radijacije nakon katastrofe u Fukushimi na stanovnike oblasti u kojoj se nalazi atomska centrala otkrilo je da 18 maloljetnika ima rak štitnjače ali povezanost s nuklearnom katastrofom još nije utvrđena.

Istraživanje nad približno 200.000 osoba od 18 godina ili mlađih provela je zdravstvena služba koja brine o stanovnicima tog područja.

Broj zabilježenih slučajeva karcinoma trenutno iznosi 18, što je šest više nego u prethodnom izvješću iz lipnja koji je obuhvaćao manji broj osoba. Broj sumnjivih slučajeva skočio je s 15 na 25.

Specijalisti koje je angažirala lokalna vlast skloni su mišljenju da ti karcinomi nisu izravno povezani s nuklearnom nesrećom od 11. ožujka 2011. To mišljenje temelje na usporedivim podacima, posebice u slučaju katastrofe u Černobilu 1986. u Ukrajini.

Po njima bi bilo prerano da se slučajevi raka pojave samo malo više od dvije godine nakon katastrofe s obzirom da je procijenjeno da je potrebno tri do pet godina kako bi se mogla ustvrditi veza između uzroka i posljedice.

(Hina) xbnš ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙