FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska ponovo nacionalizira gubitašku čeličanu Dunaferr

Autor: mpuk
BUDIMPEŠTA, 20. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Mađarska vlada spremna je od ukrajinske grupe ISD otkupiti gubitaškog proizvođača čelika Dunaferr kako bi spriječila planirano otpuštanje 1.500 radnika, rekao je ministar gospodarstva Mihaly Varga.

"Ako u kompaniji kažu da posluju s gubitkom... mislim da je fer da vlada kaže da moramo sjesti i razgovarati o tome kako poništiti rezultate loše privatizacije iz 2004.", rekao je Varga jučer za HirTv nakon sjednice vladina kabineta.

Preuzimanje će dugoročno zaštititi radna mjesta 7.500 radnika zaposlenih u Dunaferru u gradu Dunaujvarosu 60 kilometara južno od Budimpešte, dodao je.

Vlada je ove godine kupila plinsko poslovanje od njemačkog E.ON-a u sklopu nastojanja da otkupi kompanije i udjele koje su prodale ranije socijalističke vlade. Parlament je također usvojio zakon koji državi jamči veći utjecaj na štedne zadruge.

Ministar gospodarstva najavio je jučer da će u idućih nekoliko dana poslati pismo vlasnicima Dunaferra i ponuditi im da se pokrenu razgovori o preuzimanju. Odbio je prognozirati cijenu transakcije.

Mađarska novinska agencija MTI citirala je izjavu čelnika Dunaferra da je kompanija, koja je počela poslovati s gubitkom nakon globalne krize 2008., u protekle dvije godine nagomilala gubitak od gotovo 50 milijardi forinti (222,25 milijuna dolara). Nije otkrio koliki je ukupni dug gubitaške čeličane.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙