FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz traži od Dohe i Rijada da pomognu u rješavanju egipatske krize

Autor: brad
PARIZ, 18. kolovoza 2013. (Hina/AFP/Reuters) - Francuske vlasti pozvale su u nedjelju Saudijsku Arabiju i Katar da pomognu pronaći rješenje krize u Egiptu, u razgovorima koje su jedan za drugim vodili s ministrima vanjskih poslova ovih dviju zemalja, međusobnih rivala za ostvarivanje dominantnog utjecaja u regiji.

U svojim prvim reakcijama na događaje u Egiptu posljednjih dana Katar, za kojega se smatra da daje glavnu potporu Muslimanskom bratstvu, osudio je intervenciju egipatskih snaga sigurnosti protiv islamističkih prosvjednika koji podupiru svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, dok je Saudijska Arabija izrazila svoju čvrstu potporu egipatskim vlastima koje su po mišljenju nenih čelnika "suočene s terorizmom".

Primajući saudijskog ministra vanjskih poslova, princa Sauda Al-Fajsala, predsjednik Hollande istaknuo je u nedjelju da zemlje koje imaju odnos povjerenja i prijateljstva s Egiptom trebaju učiniti sve da se zaustavi nasilje te da se može pristupiti političkom dijalogu.

"Neprihvatljivo je da se u tako velikoj zemlji poput Egipta događa takvo nasilje", rekao je francuski predsjednik podsjetivši na zajedničku odgovornost arapskih zemalja, Europe i Francuske da se što prije organiziraju izbori pozvavši da se što prije okonča izvanredno stanje u toj zemlji.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabis primio je pak svoga katarskog kolegu Kalida ben Mohameda al-Atiju te je u razgovorima također inzistirao na potrebi da se pomogne pokretanju dijaloga između Egipćana. Posebice je istaknuo potrebu da se zaustavi prolijevanje krvi i otvori unutaregipatski dijalog dodajući da "to nije lako no da sve zemlje trebaju djelovati u tom pravcu".

Katarski ministar složio se s potrebom brzog pronalaženja rješenja i pozvao na dijalog u Egiptu opovrgnuvši istodobno optužbe da Katar podupire Muslimansko bratstvo te naglasivši kako njegova zemlja "nije nikada podupirala jednu egipatsku političku stranku" već da je "uvijek podupirala Egipat".

Saudijski ministar upozorio je međutim, u izjavi nakon razgovora, Zapad protiv poduzimanja pritisaka na vojskom potpomognutu egipatsku vladu da prekine sa slamanjem prosvjeda pro-Mursijevih pristaša. "Nećemo postići ništa kroz prijetnje", rekao je saudijski šef diplomacije.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙