FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD snažno osudio nasilje u Egiptu, poziva na političko rješenje

Autor: vkla
WASHINGTON, 14. kolovoza 2013. (Hina/Reuters/AFP) - SAD snažno osuđuje nasilje u Egiptu, poziva na okončanje izvanrednog stanja što je prije moguće i poziva sve strane na traženje političkog rješenja, izjavio je u srijedu američki državni tajnik John Kerry.

"Današnji događaji su za žaljenje i rade protiv težnji Egipta za mirom i istinskom demokracijom", kazao je Kerry novinarima u State Departmentu. Prema njegovim riječima, "Egipćani u vladi i izvan nje moraju ustuknuti, smiriti stanje i izbjeći daljnji gubitak života".

Nakon što je u sukobima sa snagama sigurnosti ubijeno više od 200 osoba, pristaša svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, SAD je priopćio da i dalje razmatra politiku pomoći Egiptu.

"S obzirom na današnja događanja i ona u protekla dva tjedna nastavit ćemo ne samo pratiti zbivanja već ćemo i preispitati posljedice po naše šire odnose, uključujući i pomoć", kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Godišnja američka, uglavnom vojna pomoć Egiptu iznosi 1,55 milijardi dolara. Egipat je jedan od ključnih američkih saveznika na Bliskom istoku.

(Hina) xvk yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙