FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel: Njemačka i Eu će razmotriti odnose s Egiptom

Autor: brad
BERLIN, 16. kolovoza 2013. (Hina/Reuters/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon telefonskog razgovora s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u petak da će Njemačka razmotriti odnose s Egiptom te da i ona i francuski predsjednik smatraju da Europa mora učiniti to isto.

U izjavi koju je objavio njezin ured navodi se da je "kancelarka objasnila kako će u svjetlu najnovijih događaja njemačka vlada razmotriti svoje odnose s Egiptom" te da se složila s Hollandom da i Europska unija mora u cjelini razmotriti svoj odnos s tom zemljom.

Dvoje čelnika razgovaralo je u petak, dva dana nakon što su egipatske snage sigurnosti rastjerale pristaše svrgnutoga predsjednika Mohameda Mursija ubivši u krvavom obračunu preko 600 ljudi.

Njemačka kancelarka osudila je, u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung koji bi trebao izići u subotu, nasilje do kojeg je došlo u Egiptu pozvavši političke snage da pokrenu "miroljubiv politički proces".

"Nasilje ni u kojem slučaju ne može riješiti problem", istaknula je Merkel.

"Uvjereni smo da Egipat ne može prebroditi krizu ako se ne angažira na miroljubivom političkom procesu, otvori svim političkim snagama i ne isključi niti jednu stranku", istaknula je kancelarka, navodi se u isječcima iz intervjua objavljenim ranije.

Njezin glasnogovornik Steffen Seibert objavio je ranije tijekom dana kako "vlada oštro osuđuje nasilje u kojem je, prema službenim informacijama, u Kairu i drugim gradovima stradalo preko 600 ljudi".

"Tražit ćemo od svih strana da djeluju miroljubivo i da se suzdrže od bilo kakvog akta nasilja, posebice danas", kazao je on aludirajući na novo masovno okupljanje na koje su Muslimanska braća pozvala svoje pristalice u petak.

"Eskalacija nasilja mogla bi odvesti Egipat u kaos nasilja i represalija", kazao je Seibert. On je također izrazio "veliku zabrinutost" njemačke vlade nakon informacija o napadima na vjerske objekte u Egiptu.

Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je njemačke građane da odustanu od turističkih putovanja u cijelom Egiptu, uključujući i odredišta na Crvenom moru.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙