FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: prestanak prodaje oružja kao sredstvo pritiska na Egipat

Autor: brad
BERLIN, 18. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u nedjelju da bi zaustavljanje dostave oružja Egiptu moglo biti odgovarajuće sredstvo pritiska u postojećoj situaciji u kojoj se nalazi ta zemlja.

Pitanje dostave oružja moglo bi biti "objekt mjera kojima bismo jasno pokazali naš skepticizam u odnosu na ono što se događa" u toj zemlji, kazala je Merkel u razgovoru za njemačku tv postaju ZDF.

Idućih će dana vjerojatno doći do sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije kako bi se procijenila situacija u Egiptu, dodala je njemačka kancelarka.

"Razmotrit ćemo koje se mjere mogu poduzeti...Djelovat ćemo zajednički, poduzimajući iste mjere", dodala je Merkel koja je situaciju u Egiptu nazvala "zabrinjavajućom".

U razgovoru za njemački "Fokus" od nedjelje njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle kazao je da je njemačka politika u vezi s izvozom oružja u Egipat već bila "restriktivna" najavivši da će tako ostati i dalje, osobito u svjetlu aktualnog razvoja događaja.

Njemačko ministaratvo gospodarstva objavilo je u subotu da je zamrznulo sve odluke o izvozu oružja u Egipat.

Čelnici Europske unije Herman van Rompuy i Jose Manuel Barroso upozorili su egipatsku vladu kako je Europska unija spremna "ponovno razmotriti" svoje odnose s Egiptom ako se ne zaustavi nasilje u toj zemlji.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙