FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena 38. Trka na prstenac

Autor: sfab
PULA, 16. kolovoza 2013. (Hina) - Podizanjem zastave danas je na barbanskoj placi otvorena 38. Trka na prstenac, viteška igra koja se u ovom istarsko mjestu prvi put trčala 1696.godine, i koja je po tome starija od slavnije, a slične, Sinjske alke.

Trka je obnovljena 1976. godine i od tada privlači sve veći broj posjetitelja i pozornost hrvatske javnosti. Zastavu je večeras podigao najstariji konjanik Bruno Kožljan, koji će se u nedjelju zajedno s još 14 konjanika boriti za titulu slavodobitnika Trke na prstenac.

Nakon podizanja zastave uslijedilo je i otvaranje izložbe radova s ovogodišnje druge kiparske kolonije u drvu Cok, a zatim izložbe slika i keramike Divne Kontošić, te izložbe fotografija Medine Rešić.

Sutra će se konjanici na barbanskom Gradišću boriti na Trci za viticu, svojevrsnom uvodu u glavnu utrku, dok će u nedjelju u 17 sati uslijediti glavna utrka, Trka na prstenac.

Konjanici, njih 15, među kojima su i dvojica debitanata i prošlogodišnji slavodobitnik Samuel Štoković, borit će se za prijelazni štit predsjednika Republike i skulpturu “Prstenac”.

Konjanici moraju pretrčati stazu dugačku 150 metara u zadanom vremenu od 12 sekunda te kopljem pogoditi prstenac. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja.

Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda. Pogodak i broj bodova potvrđuju suci, pred koje se jahač s prstencem na koplju mora vratiti čim se zaustavi.

Svi natjecatelji stazu prolaze tri puta, te na kraju, onaj s najviše bodova postaje slavodobitnik. A slavodobitniku će prijelazni štit predsjednika Republike, nagradu ustanovljenu 2009. godine, u nedjelju osobno uručiti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je uz istarskoga župana Valtera Flega i pokrovitelj ove manifestacije.

(Hina) xsfab ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙