FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 13. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Nakon jučerašnjih propalih pregovora između predstavnika poljoprivrednika i ministara poljoprivrede i financija, seljaci su danas pojačali prosvjede tako da su prometnice blokirane u gotovo svim kontinentalnim županijama. Prema podacima osječko-baranjske policije u toj su županiji zbog prosvjeda seljaka blokirane cesta D7 u baranjskom mjestu Čeminac, cesta D34 kod mjesta Gat te đakovačka i valpovačka obilaznica, a promet se preusmjerava okolnim pravcima. Na prosvjednom mjestu na đakovačkoj zaobilaznici kod križanja s cestom Đakovo-Našice, u znak nezadovoljstva neuspjehom pregovora predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo demonstrativno je s konjima, zapregom i starim plugom iz 1967. zaorao nekoliko brazdi na obližnjem polju. Seljaci traže hitan sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem. Poljoprivrednici okupljeni oko stožera seljačkih udruga u Brodsko-posavskoj županiji sedmi dan promet blokiraju na četiri mjesta. I na području Vukovarsko-srijemske županije prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, okupljenih oko Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) nastavljaju se i šesti dan. Sedmi dan seljaci nastavljaju prosvjede i u Virovitičko-podravskoj županiji, a traktorima danas blokiraju tri prometnice

OSIJEK

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podržao je danas zahtjeve seljaka i njihov prosvjed, ističući kako su zahtjevi opravdani, a prosvjed legitimni i jedini način koji im je preostao u pokušaju da ostvare svoja prava. Šišljagić u današnjem priopćenju poziva nadležna ministarstva i Vladu RH da, kako navodi, u cilju očuvanja poljoprivredne proizvodnje i opstojnosti sela, imaju razumijevanja za nagomilane probleme u poljoprivredi te da "zajedno s udrugama poljoprivrednih proizvođača ulože dodatni napor u pronalaženju modela, koji će poljoprivrednicima omogućiti očuvanje proizvodnje i konkurentnost na europskom tržištu". U priopćenju za javnost Šišljagić, uz ostalo, navodi kako u cijelosti podržava zahtjeve seljaka za povećanjem otkupne cijene pšenice, "s obzirom da cijena od 1,05 kuna ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje". Tvrdi kako država u proračunu za ovu godinu "nije osigurala dovoljno novca za isplatu potpora, koje poljoprivrednim proizvođačima pripadaju po zakonu".

VUKOVAR

Nakon što je zbog ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja zatvoren riječni granični prijelaz za pogranični promet Dunavom između Vukovara i vojvođanske općine Bač te prestao i prijevoz trajektom "Golubica" čiju je nabavu s oko milijun eura financirala Kraljevina Nizozemska, u rujnu bi trebali započeti pregovori između Hrvatske i Srbije o novom sporazumu o pograničnom prometu, priopćeno je danas iz Ureda vukovarskog gradonačelnika. U priopćenju se navodi kako su prema dopisu Ministarstva vanjskih i europskih poslova upućenom gradonačelniku Vukovara Željku Sabi, pregovori sa srbijanskom stranom planirani za rujan ove godine, a postizanje novog Sporazuma o pograničnoj suradnji trebao bi omogućiti stanovnicima pograničnog područja s obje strane lakši i jednostavniji prelazak granice i boravak u susjednom pograničnom području. Također se ističe kako se u dopisu iz ministarstva navodi i kako je još u siječnju Republika Hrvatska diplomatskim putem obavijestila Republiku Srbiju da se nakon 1. srpnja 2013. godine postojeći sporazum, koji je bio u privremenoj primjeni od 1997. godine, više neće moći primjenjivati, no srbijanska strana nije pokazala interes da započne pregovore, navodi se.

ZAGREB

Zrakoplov Airbus A319 Croatia Airlinesa (CA) na relaciji Pula - Frankfurt danas je zatražio slijetanje u Zagrebu zbog indikacije tehničkog kvara na sustavu za hidrauliku, zbog čega su preventivno pozvani vatrogasci, no uspio sletjeti bez incidenta. Šest vatrogasnih vozila s 21 vatrogascem JVP-a Zagreb bilo je spremno intervenirati zbog problema sa slijetanjem zrakoplova u Zračnu luku Zagreb. Potreba za intervencijom ipak nije bilo jer je zrakoplov sretno sletio, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Iz Croatia Airlinesa u međuvremenu je priopćeno da je nakon polijetanja zrakoplova Airbus 319 na današnjem redovitom međunarodnom letu Croatia Airlinesa iz Pule u Frankfurt došlo do indikacije tehničkog kvara na sustavu za hidrauliku. Zbog preventivnih razloga odlučeno je da se zrakoplov preusmjeri u Zagreb, gdje je sletio oko 13 sati i 40 minuta. Sigurnost 106 putnika i šest članova posade na tom letu ni u jednom trenutku nije bila ugrožena. Prema međunarodnim zrakoplovnim standardima, takvi se događaji smatraju tehničkim slijetanjem. Dakle, nije riječ o prisilnom slijetanju, navode iz CA.

RIJEKA

Primorsko-goranska policija istražuje tko je u dva navrata na području općine Čavle odbacio kašete s više od tone ribe koja se počela raspadati i prijetiti zagađenjem izvorišta i podzemnih voda koja se nalaze u tom vodozaštitnom području kod Rijeke, doznaje se danas u policiji. U prvom navratu krajem prošlog tjedna pronađeno je, po procjenama, gotovo tona raspadajuće ribe u stotinjak odbačenih kašeta. Kašete i ribu je pronašao lovočuvar na predjelu Čičave, na najistočnijem dijelu Grobničkog polja, na rubu obronaka te u blizini autoceste i "stare" magistralne ceste kroz Gorski kotar. Nova količina ribe, nešto manja nego u prvom navratu, pronađena je nekoliko dana kasnije. Kašete i trula riba ovaj put su pronađene u grmlju kraj ugibališta na magistralnoj cesti u blizini brda Kamenjak. U oba slučaja je izvješćena općina Čavle, na čijem području je pronađena odbačena riba, očemu je obavijestila policiju koja je pokrenula istragu. Lokacije je očistila riječka Veterinarska stanica, s kojom općina ima ugovor o uklanjanju pronađenih lešina životinja i sličnim slučajevima. Dodatni problem je što je riječ o vodozaštitnoj zoni.

PULA

Razbojnika, kojega je policajac spriječio u bijegu s Petrolove crpke u Vodnjanu u nedjelju i pritom ranio, policija je osumnjičila za ukupno četiri razbojništva i jedno kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Riječ je o 26-godišnjaku sa šireg područja Vodnjana, a na meti su mu bile benzinske crpke - od četiri razbojstva od 23. srpnja za koja je osumnjičen, dva su počinjena na Petrolovoj crpki na kojoj je u nedjelju i uhićen. Prilikom uhićenja policajac je pucao i, kako je utvrđeno u pulskoj bolnici, osumnjičenog lakše ozlijedio, a uporabu oružja policija je ocijenila opravdanom i zakonitom. Načelnik Policijske uprave istarske ocijenio je da je "uporaba sredstava prisile, koje su policijski službenici primijenili prilikom uhićenja 26-godišnjaka, opravdana i zakonita". To je potvrdio i stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova. Po završetku kriminalističkog istraživanja 26-godišnjak je jučer u večernjim satima predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave istarske, priopćeno je danas iz te policijske uprave.

ZAGREB

Nepoznati razbojnik poslužio se ZET-ovim autobusom kao taksijem tako što je uz prijetnju oružjem zatražio vozača da ga odveze na destinaciu na koju je želio doći - u naselje Popovec. On je sinoć oko 19 sati u Sesvetama, na raskrižju Trakošćanske i Varaždinske ulice, u autobusu javnog gradskog prijevoza na liniji Sesvete-Sesvetska Sela, zaprijetio pištoljem i nožem 44-godišnjem vozaču ako ga ne odveze u naselje Popovec, što je vozač u strahu za svoj život i učinio. Došavši do svog željenog odredišta, razbojnik je izašao iz ZET-ova autobusa, a vozač je obavijestio policiju. U zagrebačkoj Policijskoj upravi doznaje se da razbojnik, za kojim policija intenzivno traga, ima 40-ak godina, oko 180 centimetra je visok, jače je građe i ima crnu kosu. Policija ga tereti i za protupravno oduzimanje slobode.

RAKOVICA

Nacionalna proslava 1700. obljetnice Milanskog edikta, po kojemu je nakon tri stoljeća progona Crkva u Rimskom carstvu dobila slobodu, održat će se u nedjelju, 18. kolovoza u Rakovici, najavili su danas na tiskovnoj konferenciji u župnom stanu u Rakovici biskup Mile Bogović i načelnik Općine Rakovica Franjo Franjković. Edikt je objavljen 313. u Milanu, a vezan je uz ime rimskog cara Konstantina, sina sv. Jelene čiji se spomen slavi 18. kolovoza. U Rakovici se svake godine slavi sveta Jelena, a ove godine proslava će prijeći granice župe i biskupije i dobiti nacionalno značenje, jer je edikt u mnogome promijenio tijek povijesti, te je s njim počelo novo razdoblje, kazao je biskup Bogović. Prigodom 1700. obljetnice Milanskog edikta Crkva u Hrvata posebno želi istaknuti da je u tom događaju veliku ulogu odigrala jedna skromna i samozatajna žena, sv. Jelena, i to ne toliko svojom ulogom carice koliko svojom savjesnom ulogom žene majke unutar obitelji, rekao je biskup. "U tom smislu proslava se nadovezuje uz akciju 'U ime obitelji' i sve druge akcije koje su unutar naše Crkve išle za zaštitom obitelji i njezinog kršćanskog oblika", kazao je biskup Bogović.

PULA

U Barbanu će se ovog vikenda, od 16. do 18. kolovoza, održati 38. trka na prstenac i ove godine, najavili su danas organizatori, pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i istarskog župana Valtera Flege. Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Trke na prstenac Mladen Kancelar kazao je kako će se natjecati 16 konjanika, koje je Časni sud izabrao prateći ih na treninzima od 1. lipnja. Među 16 konjanika koji će se boriti za titulu slavodobitnika trke dvojica su debitanti, a jedan ima tek 18 godina. Konjanici će se u nedjelju s početkom u 17 sati u dvije trke boriti za titulu slavodobitnika, prijelazni štit predsjednika Republike, koji se slavodobitniku uručuje od 2009. godine i skulpturu Prstenac. Pobjedniku će štit osobno predati hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji već tradicionalno dolazi na trku, a među gostima će biti i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, najavio je. 38. obnovljena Trka na prstenac počinje u petak podizanjem zastave, a u subotu je Trka na viticu. Trka na prstenac prvi je put u Barbanu trčana 1696. godine, čak prije slavnije Sinjske alke, no obnovljena je tek 1976. godine. Prošlogodišnji je slavodobitnik bio Samuel Štković.

VINKOVCI

U Svečanom mimohodu sudionika 48. vinkovačkih jeseni i reviji konjskih zaprega, ulicama i trgovima Vinkovaca 15. rujna proći će oko 4000 sudionika iz 76 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH, Srbije, Rumunjske, Njemačke, Mađarske i Austrije koja njeguju izvorni hrvatski folklor, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Vinkovačkim jesenima. „Novost ove godine bit će nastup kandžijaša iz Kruševice i Nuštra, čime želimo pokazati i očuvati taj dio tradicije. Isto tako cilj nam je da se ove godine svaka skupina na pozornici predstavi svojim lokalnim bećarcem ili napjevom", rekao je Aleksandar Nović iz organizacijskog odbora ovogodišnjeg Mimohoda Vinkovačkih jeseni. Prema njegovim riječima, kao i lani, Mimohod će biti okončan najvećim kolom. "Pozivamo sve ljubitelje folklora da se u najveće kolo na svijetu uključe i nastupima u svojim gradovima, te vlastita kola slikaju i podjele s nama. Na taj način želimo umrežiti cijelu Hrvatsku u uistinu najveće kolo na svijetu", istaknuo je Nović. 48. vinkovačke jeseni održavaju se od 6. do 15. rujna pod geslom "To smo što jesmo" i visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙