FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 15. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WINDHOEK

Deset nosoroga i pet slonova bit će upućeno iz Namibije na Kubu početkom rujna, što je posljednja isporuka spornog dara komunističkom otoku od 135 životinje iz prirodnih parkova zemlje, navela je vlada. Petnaest životinja dolazi iz najpoznatijeg nacionalnog parka Etosha, precizirao je namibijski zamjenik ministra za okoliš i turizam Pohamba Shifeta. Životinje odlaze u državni zoološki vrt Kube, koji se prostire na 342 hekatra. Operacija nazvana Noina arka II je izazvala prosvjede udruga za zaštitu životinja. Južnoafrička udruga za prevenciju okrutnosti prema životinjama (NSPCA) je izrazila žaljenje što su životinje sa slobode osuđene na zatočeništvo.

LJUBLJANA

U akvariju Postojnske jame nedavno je od ostalih primjeraka izolirana jedna ženka čovječje ribice koja je počela polagati jajašca, što pobuđuje zanimanje biologa u svijetu jer je o životu tog endemskog vodozemca, pa i o načinu njegova razmnožavanja, još mnogo toga nepoznato, prenose u srijedu slovenski mediji. U Postojnskoj jami se nadaju "čudu" - da će se iz jajašaca izvaliti žive ličinke čovječje ribice koje će se nastaviti razvijati, navodi u srijedu ljubljansko "Delo". Takav bi događaj izvan prirodnih staništa te endemske vrste (lat. Proteus anguinus), među kojima su i podzemne neosvijetljene vode u Postojnskoj jami, bio velik fenomen jer se još nikad nije dogodilo da čovječja ribica svoju mladunčad odgoji u zatočeništvu, navode slovenski mediji.

BANGKOK

Mještani tajlandskog sela Sa Iapa u srijedu su se ispričali jednom djelatniku Googleova programa Street View za kojeg su mislili da je vladin špijun. Dok je prolazio selom Sa Ia na sjeveru kraljevstva u Googleovu automobilu s kamerom, djelatnika su zaustavili seljani koji su mislili da za vladu radi istraživanje terena radi plana izgradnje sporne brane. Tog Tajlanđana su okružili stanovnici i ispitivali ga te odveli u obližnji hram kako bi se zakleo ispred kipa Bude da nije vladin špijun. "Stanovnici se ispričavaju Googleu zbog nesporazuma", navodi se u izjavi na Facebooku skupine koja se protivi brani.

ZAGREB

Britanska spisateljica E.L. James, autorica popularne erotske trilogije "50 nijansi", najbolje je plaćena književnica svijeta, prenosi britanski Guardian. Autorica koja je počela pisati prije samo četiri godine a svojim je izrazito dobro prihvaćenim romanima popularizirala erotiku kao književni žanr, u godini dana do kraja lipnja zaradila je 95 milijuna dolara (72 milijuna eura), pokazuju podaci časopisa Forbes, koji ju je stavio na prvo mjesto svoje ovogodišnje ljestvice najplaćenijih svjetskih književnika. Na mjestu najplaćenijih književnika svijeta James je nakon tri uzastopne godine zamijenila američkog pisca krimi romana Jamesa Pattersona, koji se tako našao na visokom drugom mjestu, sa zaradom od 91 milijun dolara. Na trećem je mjestu autorica "Igara gladi" Suzanne Collins, sa 55 milijuna dolara zarade.

MONACO

Andrea Casiraghi, stariji sin princeze Caroline od Monaka, oženit će se 31. kolovoza s Kolumbijkom Tatianom Santo Domingo, rečeno je u srijedu iz prinčevske palače, bez drugih detalja. Par je 21. ožujka u Londonu dobio dječačića Sachu, trećeg u nasljednom nizu na prijestolje Monaka, nakon vjenčanja. Andrea Casiraghi (29, kao i buduća supruga) prvi je nećak monegaškog princa Alberta II., koji se oženio prije dvije godine za južnoafričku plivačicu Charlene. Andrea je trenutno drugi u nizu nasljednika, odmah iza svoje majke Caroline.

MOSTAR

Talijanska filmska diva Monica Bellucci doputovala je u utorak navečer u Trebinje gdje će snimati scene za film 'Ne mliječnome putu' kojega režira Emir Kusturica s kojim je održala konferenciju za novinare. Bellucci, koja je zrakoplovom doputovala u Dubrovnik iz Pariza a zatim se automobilom dovezla do Trebinja rekla je kako ju je glavna uloga u Kusturičinu filmu privukla zbog univerzalne poruke ljubavi koja se događa čak i u vremenu rata. Dodala je da iznimno cijeni redatelja Emira Kusturicu, koji će u ovome filmu inače imati glavnu ulogu. U Trebinju bi glumica trebala provesti sljedećih 10 do 15 dana koliko će trajati snimanje.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙