FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 10. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

FIRENZA

Istraživači su u petak u Firenzi otvorili više stoljeća staru grobnicu u potrazi za ostacima koji bi mogli potvrditi identitet žene čiji je zagonetni osmijeh ovjekovječio Leonardo da Vinci na "Mona Lisi", jednoj od najpoznatijih slika svijeta. Rupa dovoljna tek da se kroz nju provuče jedna osoba izrezana je u kamenom podu obiteljske kripte firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconde za čiju se ženu Lisu Gherardini misli da je Leonardu pozirala početkom 16. stoljeća. Mnogo je teorija tko je bila stvarna Mona Lisa, no Silvano Vinceti, pisac i istraživač koji je na čelu talijanskog Nacionalnog odbora za promicanje povijesnog i kulturnog nasljeđa, planira testirati DNK kostiju iz grobnice i usporediti ga s onim tri žene pokopane u obližnjem samostanu.

STOCKHOLM

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague posjetit će Švedsku 28. i 29. kolovoza na poziv koji mu je preko Twittera uputio švedski kolega Carl Bildt, izvijestio je u petak Stockholm. "Pozivam britanskog ministra vanjskih poslova @WilliamJHaguea da dođe u Stockholm koncem ovog mjeseca. Imamo puno tema za raspravu. Europa i svijet", napisao je Bildt u petak ujutro u poruci na engleskom jeziku. Odgovor njegova kolege na društvenoj mreži nije kasnio. "Hvala na pozivu u Stockholm - Sa zadovoljstvom ću doći koncem kolovoza kao što ste predložili", rekao je Hague.

LONDON

Panda u edinburškom zoološkom vrtu pokazuje znake trudnoće i mogla bi roditi za nekoliko tjedana, što bi bilo prvi put da mladunče te zaštićene i rijetke životinjske vrste ugleda svjetlo dana u Velikoj Britaniji. Vijest je na udarnom mjestu britanskih medija i javnost već povlači paralele s nedavnom medijskom histerijom oko rođenja princa Georgea u Londonu 22. srpnja. Panda Tian Tian došla je na svijet 2003. u Kinu. U zoološki vrt u Škotsku stigla je 2011. na desetogodišnju posudbu po cijeni od 600 tisuća funta na godinu. Nakon dva neuspješna pokušaja parenja s mužjakom Yang Guangom, umjetno je oplođena u travnju ove godine.

ZAGREB

Američka glumica Karen Black, koja je glumila u kultnim filmovima Goli u sedlu, Nashville i Pet lakih komada, umrla u 74. godini, javljaju tamošnji mediji. Black je u karijeri dugoj 40 godina glumila u više od stotinu filmova. Umrla je u bolnici u Los Angelesu od tumora tankog crijeva. Proslavila se manjom ulogom prostitutke u kultnom američkom filmu ceste Goli u sedlu i scenom drogiranja s Peterom Fondom i Dennisom Hopperom. Godinu poslije osvojila je Zlatni globus i nominaciju za Oscara za sporednu ulogu za film Pet lakih komada s Jackom Nicholsonom.

WASHINGTON

Dvije bebe sumatranskog tigra, ugrožene vrste, okotile su se ovog tjedna u zoološkom vrtu Washingtona. Oči im još nisu otvorene, ali se mladunci rođeni u ponedjeljak kreću oko majke Damai, navodi zoološki vrt u priopćenju. Kamerom je u kavezu snimljena i igra mladunaca s njihovom majkom. Glasnogovornica vrta je rekla da još nije poznat spol mladih divljih mačaka jer im se još niti jedan djelatnik vrta nije približio. Rođenje tigrova predstavlja veliki uspjeh u borbi za zaštitu tih životinja kojih u divljini Sumatre ima još samo 500, ocijenio je zoološki vrt.

LJUBLJANA

Slovenski stručnjaci križanjem su dobili hmelj s aromom breskve i cvijeća, te hmelj s aromom tropskog voća, a potencijalni interes za te sorte iskazalo je više stranih pivovara kojima su poslani prvi uzorci, piše u petak ljubljanski "Dnevnik". Biologinja Andreja Čerenak s Instituta za hmeljarstvo i pivovarstvo, nacionalne istraživačke ustanove koja posjeduje i vlastitu gensku banku različitih sorti hmelja, izjavila je za list da je testiranje takvih novih sorti zadnjih godina trend u svijetu. Cilj tih nastojanja je uzgoj hmelja različitih aroma koje bi se onda osjetile i u okusu piva.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙