FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 14. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KAIRO - Najmanje jedna je osoba ubijena a nekoliko ih je ranjeno mecima u srijedu u policijskoj operaciji kojom se s dva okupljališta počelo rastjerivati pristaše svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u Kairu. Liječnik je potvrdio da je jedna osoba smrtno stradala. Nekoliko ih je ranjeno mecima, prema bolničkim izvorima. Visoki policijski dužnosnik potvrdio je da je bilo ranjenih ne navodeći prirodu ozljeda. Egipatska policija počela je u srijedu silom rastjerivati prosvjede pristaša svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija bacajući suzavac na dva trga koje zauzimaju u Kairu. "To je početak operacije deložiranja prosvjednika", potvrdio je neimenovani visoki dužnosnik snaga sigurnosti.

JERUZALEM - Izraelska vojska izvela je zračni napad u srijedu u Pojasu Gaze nakon raketne paljbe do koje je došlo neposredno prije nastavka izraelsko-palestinskih pregovora, izjavio je glasnogovornik vojske. "Napad je bio usmjeren na dvije raketne lansirne rampe nakon što su u utorak iz Pojasa Gaze ispaljene rakete od kojih je jedna eksplodirala na izraelskom teritoriju" pri čemu nije bilo žrtava, dodao je glasnogovornik. "Hamas mora odgovarati za svako kršenje izraelskog suvereniteta a teroristički režim koji je uspostavio snosit će odgovornost za svaku terorističku aktivnost proizašlu iz Pojasa Gaze", kazao je glasnogovornik vojske.

JERUZALEM - Izraelci i Palestinci nastavljaju u srijedu poslijepodne mirovne pregovore pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država pošto je Izrael u znak dobre volje oslobodio 26 palestinskih zatvorenika. No ubrzana gradnja židovskih naselja na okupiranom palestinskom području loš je znak za nastavak mirovnih pregovora obnovljenih nakon trogodišnjeg zastoja. Izrael će sagraditi tisuće dodatnih stambenih jedinica u naseljima na Zapadnoj obali, kazao je u srijedu ministar graditeljstva Uri Ariel, tek nekoliko sati prije početka pregovora u Jeruzalemu. "Nitko nam neće zapovijedati gdje možemo graditi", kazao je na državnom radiju. Izrael je u srijedu rano ujutro oslobodio prvu skupinu od 26 zatvorenika koji su većinom proveli dvadesetak godina u izraelskim zatvorima. "Nastavit ćemo sve dok svi (palestinski) zatvorenici ne budu pušteni iz izraelskih zatvora", rekao je Mahmud Abas u prigodi svečanog dočeka organiziranog u glavnom stožeru palestinske samouprave u Mukati. Izrael treba u četiri faze osloboditi ukupno 104 zatvorenika "vodeći računa o napretku ostvarenom" u pregovorima. Iz ureda glavnog izraelskog pregovarača, ministrice pravosuđa Tzipi Livni, doznaje se da će "pregovori biti zatvoreni za medije". Pregovori, početi u tajnosti 1993., nisu omogućili pronalaženje konačnog rješenja za izraelsko-palestinski sukob koji traje već šezdestak godina, osim nekih pojedinačnih dogovora. Među pitanjima koja se moraju riješiti jesu granice buduće palestinske države, pitanje sigurnosti, sudbina židovskih naselja u kojima na Zapadnoj obali živi 360 000 Izraelaca, budućnost istočnog Jeruzalema i 5 milijuna palestinskih izbjeglica. Glavni cilj pregovora jest pronaći rješenje s dvjema državama, izraelskom i palestinskom.

MUMBAI - Oko osamnaest indijskih mornara ostalo je zarobljeno nakon eksplozije i požara na podmornici s konvencionalnim pogonom usidrenoj u Mumbaiju u srijedu rano ujutro, priopćila je indijska ratna mornarica. "Mornari su ostali na podmornici i pokušavamo ih spasiti, mislimo da ih je oko osamnaest", rekao je glasnogovornik mornarice Pvs Satish. "Nećemo odustati dok ih ne izvučemo", rekao je Satish. Eksplozija na INS Sindhurakshaku najvjerojatnije je bila nesretan slučaj, rekao je Satish. Na fotografijama koje su objavili korisnici društvenih mreža vidi se golema vatrena kugla iznad doka na kojemu je bila usidrena dizelsko-električna podmornica. Televizija u svojim izvješćima navodi da je podmornica dopola uronjena u more nakon požara. INS Sindhurakshak je lani preuređen u ruskom brodogradilištu, pišu ruska glasila. Ovaj najvjerojatnije nesretan slučaj događa se u tjednu kada je Indija predstavila nosač zrakoplova koji je sama preuredila i koji treba dovršiti 2017. i objavila da je operativan reaktor njezine prve podmornice domaće proizvodnje.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙