FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 5. kolovoza

Autor: tkol
ZAGREB, 4. kolovoza 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za ponedjeljak, 5. kolovoza:

KNIIN - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 18. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluje obilježit će se u nazočnosti najviših državnih dužnosnika. Središnja svečanost na kojoj se očekuje obraćanje predsjednika Republike Ive Josipovića, predsjednika Vlade Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Josipa Leke održat će se na Trgu Ante Starčevića (11 sati). Program počinje svečanom ceremonijom podizanja državne zastave na Kninskoj tvrđavi (9,30 sati), slijedi polaganje vijenaca ispred spomenika Hrvatske pobjede Oluja '95 (10,50 sati). Predsjednici Vlade i Sabora nazočit će i susretu sudionika mimohoda s hrvatskim ratnim vojnim invalidima (10,35 sati, Trg Oluje). Za 11,50 sati najavljene su moguće izjave za medije. U Domu Hrvatske vojske u podne će biti upriličen svečani prijem potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, ministra obrane Ante Kotromanovića i ministra branitelja Predraga Matića za ratne zapovjednike i sudionike vojno-redarstvene operacije "Oluja". U sklopu svečanosti u Domu Hrvatske vojske otvara se izložba i predstavlja monografija "Dan poslije". Svečana sveta misa za domovinu je (u 13,30 sati) u crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Najviši državni dužnosnici će poslijepodne obići štandove braniteljskih zadruga, a na stadionu HNK Dinara najavljena je humanitarna nogometna utakmica "Hrvatsko srce za Knin" između reprezentacija Hrvatskoga sabora i pripadnika 4. i 7. gardijske brigade.

Akcija Oluja počela je 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati ujutro, najavljujući kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih prometnica i vremenom prerasla u napade na hrvatske gradove i sela, ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim paravopjnim srpskim postrojbama pomagala i JNA. Točno u podne u subotu 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava što je označilo oslobađanje Knina kao središta i simbola srpske pobune, a već 7. kolovoza tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak "Oluje" u bivšim sektorima sjever i jug. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara - gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale hrvatskim braniteljima se od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi i kao Dan hrvatskih branitelja.

ČAVOGLAVE - Tradicionalno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Čavoglavama koncertom na kojem će nastupiti Thompson, Miroslav Škoro, Mate Bulić, Slavonija band i drugi (21 sat).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

Ujutro/popodne: Jasna Nahtigal Lazarić

Popodne/navečer: Tomislav Rubić

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkt yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙