FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska vlada razmišlja o novoj pomoći vlasnicima kredita u stranoj valuti

Autor: vmom
ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Najnoviji signali iz mađarske vlade o potencijalnoj novoj pomoći dužnicima po kreditima u stranoj valuti, prodaja golemog paketa dionica izvršnog direktora mađarske OTP banke i posljedičan oštar pad njezinih cijena, uz obustavu trgovanja, uzbunili su ovih dana sudionike tamošnjih tržišta, prenose europski mediji.

Glavni razlog zbog kojeg vlada razmišlja o reviziji zakona o ugovorima o kreditima u stranoj valuti su promjene valutnih tečajeva, stoji u odgovoru mađarskog ministarstva pravosuđa na Reutersov upit, koji je ovih dana prenio mađarski informativni portal portfolio.hu.

U elektronskoj poruci ministarstvo navodi da će se vlada fokusirati na promjene valutnih tečajeva dok bude razmatrala nove zakone o izmjeni uvjeta ugovora o kreditu u stranoj valuti i o pomoći problemima pritisnutim vlasnicima kredita u stranim valutama.

"Razlog koji opravdava izmjenu ugovora prije svega je promjena valutnih tečajeva, jer zajmoprimac ne može biti kriv što je postao nesposoban vraćati dugove radi vanjskih razloga, kao što je pogoršanje valutnog tečaja", dodaje ministarstvo u elektronskoj poruci poslanoj Reutersu u srijedu, ne navodeći daljnje pojedinosti.

Ministar pravosuđa i potpredsjednik vlade Tibor Navracsics u utorak je kasno navečer izjavio da vlada razmatra zakone o retroaktivnim izmjenama uvjeta ugovora o kreditima u stranoj valuti.

"Sada razmatramo mogućnost, ustavnost eventualnih izmjena uvjeta kredita u stranoj valuti, s potpunim stupanjem na snagu putem zakona koji bi bio usvojen u jesenskom zasjedanju parlamenta", kazao je za komercijalnu televiziju HirTV a prenosi portfolio.hu.

Kako bi stišao tržišne špekulacije, ministar gospodarstva Mihaly Varga sljedeći je dan pojasnio Navracsicsove izjave, kazavši da je vlada u pregovorima s Mađarskim udruženjem banaka o budućnosti hipotekarnih kredita u stranim valutama.

Na sastanku sredinom idućeg tjedna vlada će se fokusirati na promjene valutnih tečajeve od datuma uzimanja kredita, prenosi portfolio.hu.

Mnogi Mađari uzeli su kredite u švicarskim francima prije izbijanja globalne krize u 2008. a sada nisu u mogućnosti vraćati ih jer je mađarska forinta oslabila a švicarski franak snažno ojačao.

Sudionike tamošnjih tržišta uznemirila je ovotjedna vijest da je izvršni direktor OTP banke Sandor Csanyi prodao veliki dio svog paketa dionica u iznosu gotovo 7,8 milijardi forinta, odnosno 26,42 milijuna eura. Na današnji upit mađarskog portala, iz OTP-a su odgovorili da će čelnik banke i njegova poslovanja navedena sredstva uložiti u domaće projekte, poglavito poljoprivredu i prehrambenu industriju.

To nije prvi put da neki visoki dužnosnik OTP-a prodaje veći broj dionica. Tijekom lipnja i srpnja OTP-ove dionice prodala je i nekolicina članova uprave i nadzornog odbora. No, visina Csanyijeve transakcije mogla bi navesti ulagače na tržištima dionica, obveznica i deviza na pojačani oprez, piše portfolio.hu.

Cijena OTP-ovih dionica danas je samo u prijepodnevnoj trgovini na Budimpeštanskoj burzi pala gotovo sedam posto, a nakratko je tijekom poslijepodneva trgovina tim dionicama bila i obustavljena zbog pada cijene od deset posto. U prošla tri dana dionica je ukupno izgubila na vrijednosti oko 14 posto, prenosi portfolio.hu.

Među vijestima važnim za tržišta izdvaja se i današnji intervju premijera Viktora Orbana za Wall Street Journal u kojem je među ostalim poručio da će krizni porezi, uključujući namete za banke, ostati na snazi još jedno desetljeće.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙