FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 12. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

SLAVONSKI BROD - Nezadovoljni seljaci u Brodsko-posavskoj županiji nastavili su već šesti dan prosvjede blokiranjem ceste u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima, te čekaju rezultate današnjih pregovora u Zagrebu s ministrom Tihomirom Jakovinom. U Ministarstvu poljoprivrede treba se u podne održati sastanak ministra Jakovina s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i udruga poljoprivrednika o mogućim modelima olakšica i mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, rekao je Antun Vrakić, predsjednik HPK Brodsko-posavske županije. Prije toga je sastanak poljoprivrednika s otkupljivačima pšenice. Čekajući rezultate današnjih pregovora u Ministarstvu, na tri prosvjedna punkta u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima je oko 150 traktora i oko 200 seljaka-prosvjednika. Jedna policijska patrola i dalje dežura pred kućom ministra Jakovine, u Bukovlju, nedaleko Slavonskog Broda, zbog najave pojedinih prosvjednika da će pred ministrovu kuću rasuti gnojnicu. Poljoprivrednici, nezadovoljni stanjem u agraru, traže isplatu preostalih poticaja, a prema podacima koje su iznosili predstavnici HPK riječ o još neisplaćenih više od 450 milijuna kuna. Seljaci su nezadovoljni i otkupnom cijenom pšenice od 1,05 kuna po kilogramu, smatraju da ta cijena ne bi smjela biti manja od 1,35 kuna.

ZAGREB - Gotovo četvrina zastupničkih mandata, preciznije njih 41 od ukupno 151, trenutno miruje, objavljeno je na internetskim stranicama Hrvatskog sabora. Svježi su to podaci, koje su saborske službe izradile temeljem promjena koje su se u zastupničkim klupama dogodile neposredno pred ljetnu stanku. 'Mirovanje mandata', zakonski je uređen status koji se 'udomaćio' u hrvatskom parlamentarnom životu i nije ozbiljnije propitivan, odnosno percipiralo ga se kao posve razumljiv sve dok nedavno iz nadležnih službi Europskog parlamenta od nekih hrvatskih europarlamentaraca nije zatraženo da objasne što znači 'stavljanje mandata u mirovanje'. Takav status, kako su prenijeli mediji, bio je napoznanica unutar EP-a. Zakon o izborima zastupnika u Sabor je jasan - postoje nespojive, odnosno dužnosti koje saborski zastupnik ne može obnašati kad i dužnost zastupnika i za čijeg obnašanja njegov mandat miruje. Takve su primjerice, dužnosti u izvršnoj vlasti, poput premijerske ili ministarske, slijedom čega je 15-ak zastupnika vladajuće koalicije mjesta u Saboru zamjenilo onima u Banskim dvorima. Manji dio mandata 'miruje' zbog nespojivosti zastupničke i dužnosti župana, odnosno podžupana, primjerice kod sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, župana šibensko-kninskog Gordana Pauka, odnosno primorsko-goranskog Zlatka Komadine.

ŠIBENIK - Glazbeni festival Terraneo i dalje ostaje u Šibeniku i nema govora o njegovom premještanju na drugu lokaciju, poručili su danas gradonačelnik Šibenika Željko Burić i glasnogovornik festivala Luka Pavić koji su na konferenciji za medije potvrdili dugoročnu suradnju Grada i festivalskog menadžmenta. Time su potvrdili i da su glasine, koje su se mogle čuti proteklih dana, o mogućem prekidu suradnje Šibenika i festivala zbog nesusretljivosti gradske uprave, "bile potpuno netočne i očito plasirane od neupućenih pojedinaca". Gradonačelnik Burić je istaknuo značaj Terranea za grad, kazavši kako je Šibenik uz Terraneo u potpunosti postao prepoznatljiv kao grad festivala, ali i kao poželjna turistička destinacija. Zato danas, kazao je, treba razgovarati samo o tome kako festival učiniti još kvalitetnijim, a time i posjećenijim, jer je to svima u interesu. Gradonačelnik je organizatorima zahvalio na odlično odrađenom još jednom izdanju festivala, te poručio kako mogu računati na njegovu punu podršku. Luka Pavić, glasnogovornik Terranea i direktor Artim produkcije, rekao je kako je ovogodišnji festival tijekom tri dana posjetilo oko 40.000 ljudi.

PULA - Prilikom pokušaja pljačke benzinske postaje Petrola protekle noći u Vodnjanu, ozlijeđeni su djelatnik benzinske postaje i razbojnik, kojega su iz vatrenog oružja ranili policijski djelatnici, izvijestila je istarska policija. U nedjelju deset minuta prije ponoći opljačkana je benzinska postaja, a pljačkaš je uhićen nakon što su policajci upotrijebili vatreno oružje, to jest pucali u njega. Razbojnik je maskiran ušao u benzinsku postaju te od djelatnika uz prijetnju razbijenom bocom zatražio novac. Nakon što mu je djelatnik (26) novac predao, osumnjičeni ga je lakše ozlijedio i krenuo prema izlazi. U tom je trenutku u benzinsku postaju ušao policijski službenik, te je tijekom uhićenja došlo do ranjavanja 27-godišnjaka osumnjičenog za razbojstvo.

OSIJEK - Skupina djece je kupajući se na rijeci Karašici, kod Ladimirevaca, pronašla kumulativnu tromblonsku minu, no nitko nije ozlijeđen, izvijestila je danas osječko-baranjska policija. Djeca koja su kumulativnu minu pronašla jučer, nisu je na sreću dirala, već su o tome obavijestili roditelje. Nakon dojave minu je na mjestu pronalaska uništio policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, izvijestila je danas glasnogovornica osječko-baranjske Policijske uprave Vesna Žnidarić-Bolarić.

SISAK - U parku prirode Lonjsko polje izvode se radovi na turističko-posjetiteljskoj infrastrukturi, koje s više od dva milijuna kuna financira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000. Završetkom ovih radova u zaštićenom području stvorit će se preduvjeti da Park prirode Lonjsko polje postane perjanica kontinentalnog turizma u ovom dijelu Hrvatske, što neprocjenjivim bogatstvom svoje prirodne i kulturne baštine svakako i zaslužuje, izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep prilikom obilaska radova na rekonstrukciji tradicijske kuće i pratećeg gospodarskog objekta, u Krapju koja će se koristiti za potrebe polivalentnog Prijamnog centra Parka prirode Lonjsko polje.

MAKARSKA - Požar koji je rano jutros buknuo nedaleko Makarske, lokaliziran je oko 6 sati, a izgorjelo je oko 5 tisuća kvadrata šume te jedan osobni automobil, doznaje se u splitskoj policiji. Vatra je buknula u 4,30 sati iznad mjesta Živogošće, 300 metara od državne ceste D8, a gasile su ga lokalne vatrogasne snage. Izgorjelo je oko 5 tisuća kvadrata borove šume i niskog raslinja, te u potpunosti osobni automobil peugeot 106, makarskih registracija, u vlasništvu 35-godišnjaka, navode iz policije. Na opožarenom području u tijeku je očevid kako bi se utvrdio uzrok izbijanja vatre.

ZAGREB - Britanska glazbena zvijezda Robbie Williams nastupit će sutra na Maksimirskom stadionu u Zagrebu, na europskoj turneji na kojoj promovira svoj deveti studijski album "Take The Crown". To je Williamsov prvi koncert u Hrvatskoj, a dolazi u sklopu europske turneje "Take The Crown, njegove prve solo stadionske turneje od 2006. godine. Vodeći singl albuma "Candy" premijerno je objavljen u rujnu 2012. i odmah je postao broj jedan na britanskim top listama. Uslijedili su "Different" i "Be a Boy", a sam album debitirao je početkom studenoga iste godine na prvome mjestu najprodavanijih albuma u Britaniji. U sklopu turneje, koja je započela 14. lipnja u Dublinu, Robbie će nastupiti u ukupno 26 gradova. U Hrvatsku dolazi iz Austrije, gdje je u nedjelju nastupio u bečkoj Mercedes-Benz Areni, a nakon Zagreba putuje u Zuerich. Turneja završava velikim finalom u Norveškoj 25. kolovoza.

ZADAR - Zadarska je policija uhitila 31-godišnjeg muškarca iz Pregrade kod kojeg je pronašla 100-tinjak grama sintetičke droge ekstazi, te je protiv njega podnijela kaznenu prijavu. Kako su jutros izvijestili iz Policijske uprave zadarske, 31-godišnjak je uhvaćen u petak u Zadru s paketom u kojem se nalazilo 102 grama sintetičke droge MDMA (ekstazi). Naknadnom pretragom njegovog stana na zadarskom području pronađen je novac za kojeg se sumnja da potječe od preprodaje droge te 360 praznih PVC kapsula. Pronađena droga, čija se vrijednost procjenjuje na oko 50 tisuća kuna, novac i kapsule su mu oduzeti te je uz kaznenu prijavu priveden sucu istrage Županijskog suda u Zadru.

ZAGREB - Trideset i treći rođendan sutra će proslvaiti Nacionalni park Kornati koji je 1980., zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatog morskog ekosustava, proglašen nacionalnim parkom. Nacionalni park Kornati veći je dio Kornatskog akvatorija. Kornatski arhipelag, kao posebna i zasebna otočna skupina smještena na području šibenskih i zadarskih otoka rasprostire se na površini od oko 320 četvornih kilometara. Taj najrazvedeniji otočni ekosustav u Jadranskom moru, koji uključuje čak 12 posto svih otoka hrvatskog Jadrana (1264 otoka, od čega je 67 napučenih), odavno plijeni pozornost brojnih nautičara, ronilaca, planinara i drugih zaljubljenika u prirodu i ono što priroda nudi. Područje Nacionalnog parka obuhvaća približno 21.700 hektara u kojem se nalazi ukupno 89 otoka, otočića i hridi, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙