FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 11. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatski europarlamentarac, Davor Ivo Stier, uputio je otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću, u kojemu upozorava da otkaza primalji Jagi Stojak, u kninskoj Općoj bolnici 'Hrvatski ponos', zbog toga što nije htjela sudjelovati u pobačaju - predstavlja kršenje temeljnih prava zajamčenih Ustavom RH, Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, te Poveljom Europske unije o temeljnim pravima. "Posebno Vam želim obratiti pažnju da Parlamentarna skupština Vijeća Europe u Rezoluciji 1763, izglasanoj 7. listopada 2010., izražava pravo medicinskih radnika i ustanova na priziv savjesti", ističe Stier u pismu ministru Ostojiću. Iz toga proizlazi da bi svaka vlast koja bi prisiljavala građane da naprave ili sudjeluju u pobačaju "bila nedemokratskog, odnosno totalitarnog karaktera", upozorava europarlamentarac . Primalja Jaga Stojak dobila je otkaz u kninskoj Općoj bolnici jer 14. lipnja nije htjela sudjelovati u pobačaju, pozvavši se na priziv savjesti.

ŽUPANJA - Sindikat hrvatskih seljaka (SHS), organizator prosvjeda nezadovoljnih seljaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, odazvat će se sutrašnjem sastanku s otkupljivačima, te s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, uz uvjet da sastanku nazoče i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić. Predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac, izjavio je danas da ukoliko sastanku s ministrom Jakovinom u Ministarstvu poljoprivrede, ne budu nazočni i premijer Milanović i ministar Linić, predstavnici SHS-a napustit će sastanak. "Ministar Jakovina nas ne zanima, niti s njim imamo više što razgovarati. Sve što je obećao taj čovjek nije ispunio, a osnovni cilj mu je, kako nam se čini, da nas seljake sve svede na prosjački štap", ustvrdio je Pokrovac. Dodaje kako je iznimno zadovoljan organizacijom seljačkih prosvjeda u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji već četiri dana prosvjeduju na sedam punktova. Navodi da se na punktovima nalazi oko 300 prosvjednika s isto toliko traktora. "Nije ovo borba samo nas seljaka za selo. Ovo je borba za sve građane Hrvatske, za sve one koji žele, a ne mogu dostojanstveno živjeti od svog rada jer im to netko ne želi omogućiti", kazao je Pokrovac.

DUBROVNIK - U Dubrovnik je danas uplovilo šest brodova na kružnim putovanjima, na kojima je doputovalo oko 15.000 turista, što je i najveći broj gostiju s kruzera koji su ove godine u jednom danu posjetili Dubrovnik. Veliki broj turista izazvao je i velike gužve pa je tako za ulazak u dubrovačku povijesnu jezgru bilo potrebno čekati i do 15 minuta, a u regulaciji pješačkog prometa u jednom trenutku pomagala je i policija. Brodom MSC Armonija doputovalo je 1900 putnika, Costa Magica dovela je oko 3000, Grand Celebration 1600, Splendour of the Seas 1700, Costa Franciosa 3200 i Norwegian Jade 2700 putnika. U prvih sedam mjeseci brodovima na kružnim putovanjima posjetilo je Dubrovnik 100 tisuća putnika više nego u istom razdoblju prošle godine, što je povećanje za gotovo 30 posto, ističu u Lučkoj upravi Dubrovnik.

MAKARSKA - Policija je u Baškoj Vodi u osobnom vozilu kojim je upravljao 32-godišnjak s područja Makarske, pronašla 29,5 grama heroina, te je protiv njega podignula kaznenu prijavu. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske danas su izvijestili da su makarski policajci u petak oko 20 sati u Baškoj Vodi zaustavili osobno vozilo, kojeg je vozio 32-godišnji Makaranin. Drogu je nanjušio službeni policijski pas za detekciju droga. Na temelju sudskog naloga pretraženi su vozilo i kuća 32-godišnjaka te je u vozilu pronađena vrećica s 29,5 grama heroina i digitalna vaga.

MAKARSKA - Dvoje čeških turista spašeno je nakon što su jutros u Makarskoj, na gradskoj plaži koristeći padobran, kojeg je vukao gliser, zapeli o dizalicu bungee jumpinga, doznaje se od vatrogasaca koji su sudjelovali u spašavanju. Češki turisti zapeli su svojim padobranom za dizalicu te su ostali visjeti u zraku oko pola sata. Spasili su ih makarski vatrogasci, te ih neozlijeđene sigurno spustili na tlo.

ZAGREB - Perzeidi, meteorski roj nastao od ostataka repa kometa 109P/Swift-Tuttle - u narodu poznat pod imenom 'Suze svetog Lovre', svoj će maksimum dostići noćas, doznaje se u Hrvatskom astronomskom savezu. Meteorski roj koji prividno izlazi iz zviježđa Perzej, pojavljuje se svake godine u kolovozu, a traje i do nekoliko tjedana. Maksimum aktivnosti meteori Perzeidi dostići će noćas, a najbolje vrijeme za opažanje ovog nebeskog vatrometa bit će od ponoći do jutra. Mjesec koji je u ovom trenutku samo tanki srpić i koji će zaći iza ponoći, ove godine svojom svjetlošću neće ometati vidljivost meteora pa su ove godine idealni uvijeti za opažanje Perzeida, ističu iz Hrvatskog astronomskog saveza. Ljubitelje svemirskih prostranstava pozivaju da nađu mjesto bez javne rasvjete i uživaju u spektaklu. Naime, za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙