FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 8. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZADAR - Ministar turizma Darko Lorencin danas će na konferenciji za medije u Zadru predstaviti rezultate turističkog prometa u Hrvatskoj za srpanj i sedam mjeseci ove godine. Riječ je o prvim podacima fizičkog turističkog prometa sustava turističkih zajednica odnosno Hrvatske turističke zajednice koji će, kako vjeruju u Ministarstvu turizma, biti pozitivni. Na konferenciji s ministrom sudjelovat će i direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić koja vjeruje u nastavak pozitivnih trendova u hrvatskom turizmu do kraja ove godine uz poruku da ju do kraja treba kvalitetno odraditi.

ZAGREB - Nema napretka u pregovorima o novome kolektivnom ugovoru u sustavu zdravstva jer je i jučerašnja runda višesatnih pregovora završila bez konkretnih rezultata. Nastavak razgovora dva od triju sindikata očekuju idući tjedan, kad bi se Ministarstvo zdravlja trebalo očitovati o njihovu prijedlogu. Kako su nakon razgovora novinare izvijestili predstavnici sindikata, još se nije počelo razgovarati o konkretnom prijedlogu kolektivnog ugovora. Predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić i predsjednica Hrvatskoga sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak izjavili su da Ministarstvo zdravlja nije dalo poseban prijedlog kolektivnog ugovora, nego su na stolu imali prethodna dva ugovora koja su bila kratka vijeka. Ta dva sindikata ponudila su prijedlog koji je vrlo sličan kolektivnom ugovoru prije njih, ali o njemu se nije raspravljalo, kazali su. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek optužila je ta dva sindikata da svojim prijedlozima ignoriraju interese njezina sindikata koji ima vrlo raznolike djelatnosti, uključujući i veliki broj zaposlenika koji ne rade medicinske poslove. Babić joj je odgovorio da svoj prijedlog uputi Vladi koja je partner u pregovorima, jer da njegov sindikat izražava interesa svoga članstva. Istaknuo je da u razgovorima nije prihvaćen ni protokol prema kojem bi pregovori trebali završiti do 31. kolovoza, što su dva sindikata tražila, te ponovio da ta dva sinidkata pripremaju štrajk i ostale industrijske akcije koje će pokrenuti ne potpiše li se kolektivni ugovor.

ZAGREB - Akademski kipar Tomislav Ostoja darovao je Gradu Zagrebu zbirku svojih umjetničkih radova i stan od 130 četvornih metara u Opatičkoj ulici, a darovnicu je potpisao u Gradskoj upravi u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i Biserke Rauter Plančić, ravnateljice Moderne galerije koja će, u suradnji s Gradom, brinuti o toj donaciji. Riječ je o 336 umjetnikovih skulptura, slika i crteža i to od kiparovih početnih radova do recentnih djela. "Inspiracija za moj rad je Split i Dalmacija, no više od 60 godina proveo sam u Zagrebu živeći i radeći i zato sam ovdje oformio i galeriju", kazao je kipar Ostoja zahvalivši Gradu Zagrebu i Modernoj galeriji što su donaciju preuzeli u cijelosti. Podsjetio je da je 19 njegovih skulptura i spomenika postavljeno na javnim prostorima širom Hrvatske, od čega ih je sedam u Zagrebu. To je, među ostalim, spomenik Silviju Strahimiru Kranjčeviću, Zdenac mladosti na Ciglenici, skulputra na ŠRC Mladost, spomenik Alojziju Stepincu. "Neki kažu da se Zagreb i Split ne vole, ali ovaj događaj to demantira", komentirao je Ostojinu darovnicu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dodao kako je darovnica doprinos Splita Zagrebu jer će "djela čovjeka iz splitske varoši ostati zauvijek zapisana u zagrebačkoj povijesti".

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙