FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pale, ulagači nesigurni zbog Feda

Autor: neba
LONDON, 7. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon izjava nekoliko dužnosnika Feda da bi središnja američka banka već u rujnu mogla smanjiti poticajne monetarne programe.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.214 bodova, nakon što je već jučer oslabio 0,4 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,4 i 0,5 posto.

Negativno su na europska tržišta utjecale jučerašnje poruke nekoliko dužnosnika američkog Feda da će središnja banka možda već u rujnu početi smanjivati poticajne monetarne programe, ako se situacija u gospodarstvu ne pogorša.

To je izazvalo nesigurnost među ulagačima jer programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno već dugo podržavaju rast cijena dionica. Smanjenjem tih programa tržište bi, plaše se ulagači, izgubilo snažnu podršku.

„Mislim da je tržištima sada jasno da će do smanjenja poticaja u SAD-u doći. To je već ugrađeno u cijene dionica, no kada to toga doista i dođe, tržišta će biti neko vrijeme nestabilna“, kaže Franz Wenzel, strateg u tvrtki AXA Investment Managers.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 4 posto, na 13.824 boda, što je njegov najveći dnevni pad u posljednjih osam tjedana.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙