FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: gvla
ZAGREB, 7. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,00 sat:

ZAGREB - Nema napretka u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru u sustavu zdravstva jer je i današnja runda višesatnih pregovora završila bez konkretnih rezultata. Nastavak razgovora dva od triju sindikata očekuju idući tjedan, kad bi se Ministarstvo zdravlja trebalo očitovati o njihovu prijedlogu. Kako su nakon razgovora novinare izvijestili predstavnici sindikata, još se nije počelo razgovarati o konkretnom prijedlogu kolektivnog ugovora. Predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić i predsjednica Hrvatskoga sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak izjavili su da Ministarstvo zdravlja nije dalo poseban prijedlog kolektivnog ugovora, nego su na stolu imali prethodna dva ugovora koja su bila kratka vijeka. Ta dva sindikata ponudila su prijedlog koji je vrlo sličan kolektivnom ugovoru prije njih, ali o njemu se nije raspravljalo, kazali su. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek optužila je ta dva sindikata da svojim prijedlozima ignoriraju interese njezina sindikata koji ima vrlo raznolike djelatnosti, uključujući i veliki broj zaposlenika koji ne rade medicinske poslove.

RIJEKA/SENJ - Odlukom Porezne uprave u Gospiću popodne iza 17 sati otpečačen je senjski hotel Libra, kojeg su danas zbog poreznog duga od 880.000 kuna, zapečatili inspektori gospičkoga područnog ureda Porezne uprave, potvdio je Hini Velimir Došen, odvjetnik i opunomoćenik tvrtke Mališa d.o.o., u sklopu koje posluje hotel Libra. Dodao je da tek treba utvrditi štetu nastalu zatvaranjem, pa otvaranjem toga senjskog hotela. Odvjetnik Došen je naglasio kako je Porezna uprava danas zapečatila hotel, potom ga otpečatila, tj. ukinula naredbu o zatvaranju, i donijela novu naredbu o otpečaćivanju hotela, sve u istom danu. Kao razlog se navodi novonastala situacija, bez daljnjih pojašnjenja, rekao je Došen u telefonskom razgovoru za Hinu, dodavši kako smatra da je hotel otvoren zbog pritisaka javnosti. Na upit o uvjetima i rokovima plaćanja poreznog duga, Došen je rekao kako im prilikom otpečaćivanja nije određen nikakav uvjet ni rok plaćanja duga, ali da je vlasnik spreman porezni dug platiti u što kraćem roku. Na upit zašto tvrtka dug nije platila ranije, podsjetio je da je tvrtka u predstečajnom postupku. Na upit o plaćama zaposlenika odvjetnik je potvrdio da su isplaćivane.

ZAGREB/SENJ - Ministar turizma Darko Lorencin izrazio je žaljenje zbog neugodnosti koje su pretrpjeli gosti senjskog hotela Libra, kojeg su danas zbog poreznog duga inspektori gospićkog područnog ureda Porezne uprave prvo zatvorili pa ga iza 17 sati opet otvorili, dodavši kako je ipak zadovoljan što su Ministarstvo financija i Porezna uprava prepoznali specifičnost slučaja i pokazali razumijevanje. "Žao mi je što su se gosti za vrijeme svog boravka u našoj zemlji našli u tako neugodnoj situaciji. No, izrazio bih zadovoljstvo što su Ministarstvo financija i Porezna uprava prepoznali specifičnost navedenog slučaja i pokazali razumijevanje, te što je hotel u kojem je bilo gostiju, ipak nastavio s radom", ističe u izjavi ministar Lorencin. dodaje kako u Ministarstvu turizma podržavaju "aktivnosti Ministarstva financija RH i Porezne uprave na uvođenju reda u plaćanju poreznih obveza svih poreznih obveznika u Republici Hrvatskoj, pa tako i u turizmu". "Ali vjerujemo da u slučajevima kada se u ugostiteljskom objektu nalaze gosti koji koriste usluge, treba voditi računa o izbjegavanju dodatnih mogućih negativnih posljedica za ugled hrvatskog turizma", zaključuje ministar Lorencin.

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) zasad nije odlučivalo o zahtjevu Hrvatske elektroprivrede za smanjivanje proizvodne komponente cijene električne energije za kućanstvo zato što takav zahtjev, prema postojećim propisima, treba biti usklađen s postojećim zakonskim okvirom, saznaje se danas iz HERA-e. Time iz te agencije demantiraju kao "potpuno netočne" neke medijske napise o tome kako HERA nije dosad donijela odluku o HEP-ovom zahtjevu za snižavanjem cijene struje za kućanstva zbog odlaska na godišnji odmor šefa HERA-e i da je onemogućila HEP da donosi strateške odluke o cijenama i tako reagira na poteze konkurencije, te da će potrošači još mjesecima zbog toga plaćati skuplju struju, što bi ih naposljetku moglo motivirati da HEP zamjene nekom od konkurentskih tvrtki. Iz HERA-e pojašnjavaju kako novi Zakon o tržištu električne energije ne poznaje više regulaciju cijena proizvodnje električne energije za kućanstva nego samo za opskrbu električnom energijom za kategoriju kućanstvo u okviru tzv. univerzalne usluge. HERA je, prema tom zakonu, dužna donijeti odgovarajuću tarifnu metodologiju, temeljem koje će se odrediti tarife za takvu opskrbu. HERA je već izradila prijedlog metodologije za univerzalnu opskrbu, o kojem je u tijeku savjetovanje sa zainteresiranom javnošću (od 2. kolovoza do 2. rujna). Nakon završetka javne rasprave Upravno vijeće donosi tu metodologiju što je, prema novom Zakonu o tržištu električne energije, preduvjet za odlučivanje o HEP-ovom zahtjevu. Dakle, ističu iz HERA-e, do odgađanja odluke o predloženom HEP-ovom pojeftinjenju cijene električne energije za tarifne kupce (kućanstva) došlo je zato što se prema novom zakonu proizvodnja električne energije više ne obavlja kao javna usluga (koja se regulira) nego je regulirana djelatnost samo opskrba električnom energijom u okviru univerzalne usluge za kupce iz kategorije kućanstvo. Stoga se više ne može primijeniti dosadašnji Tarifni sustav za proizvodnju električne energije jer je u suprotnosti s novim Zakonom o tržištu električne energije. U HERA-i očekuju da će, čim nova metodologija stupi na snagu, HEP-ODS poslati takav zahtjev usklađen s novim propisima, dok će HERA što prije bude moguće, a svakako u zakonski propisanom roku, donijeti odluku.

SPLIT - Uprava Brodosplita odbacila je primjedbe sindikalnih vodstava u tom poduzeću da su ugovori o radu koji su ponuđeni radnicima za zasnivanje radnog odnosa u toj tvrtki nezakoniti te je takve sindikalne stavove ocijenila "u cijelosti neutemeljenima i neprimjerenima". Iz Uprave ističu kako "poslodavci iz grupacije Brodosplit ne krše nikakve propise". "Uprava grupacije je u stalnom kontaktu s tijelima javne vlasti, a sama Vlada je imenovala i svog predstavnika u Nadzorni odbor društva Brodosplit i njegov većinski vlasnik poštuje sve propise i odredbe privatizacijskog ugovora. Stoga se obraćanje sindikata javnosti može shvatiti kao neprimjeren izraz pritiska na poslodavca da otvori pregovore za sklapanje kolektivnog ugovora, iako na redovnim sastancima i susretima s predstavnicima Brodosplita to ne ističu, a ne kao stvarna briga za radnike Brodosplita", navodi se u priopćenju koje je danas poslije podne objavio Odjel za odnose s javnošću Brodosplita. Čelnici tri sindikata koja djeluju Brodosplitu (Sindikat metelaca Hrvatske-Industrijski sindikat, Radnički sindikat i Nezavisni sindikat) danas su zatražili od Vlade da se žurno uključi u nadziranje procesa restrukturiranja tog poduzeća, jer je prema navodima u njihovom priopćenju, u ugovorima o radu koji su ponuđeni na potpis radnicima, većina članaka suprotna odredbama Zakona o radu, a dio njihovih odredbi zadire i u privatnost radnika. Sindikati stoga traže žurnu pomoć Vlade, a u protivnom najavljuju kako će se obratiti Europskoj komisiji ili "uzeti stvari u svoje ruke". Sindikati su također zamjerili novom vlasniku Brodosplita (Tomislavu Debeljaku) da je zloupotrijebio institut probnog rada, na što su iz Uprave Brodosplita odgovorili kako je probni rad uobičajena kategorija radnog prava, što je i sam zakonodavac prepoznao u posljednjim izmjenama Zakona o radu, u kojima je naglasio važnost tog instituta.

SLAVONSKI BROD - Na području Brodsko-posavske županije poljoprivrednici sa stotinjak traktora popodne su počeli prosvjed na tri lokacije, najavljujući da će provjedovati do ispunjenja njihovih uvjeta jer po ovim sadašnjima, upozoravaju, ne mogu opstati. Seljaci prosvjeduju na državnoj cesti Vrpolje-Velika Kopanica, kod izlaza na autocestu u Lužanima, te na raskrižju državne i županijske ceste u Rešetarima. "Prosvjedovat ćemo sve dok se ne ispune uvjeti, jer po ovim uvjetima ni jedan poljoprivrednik ne može opstati", izjavio je Antun Vrakić, predsjednik Hrvatske poljoprivrede komore Brodsko-posavske županije. Naglasio je kako je provjed miran, da prosvjednici nikoga ne ometaju, te da će tako i ostati. Prošli tjedan seljačke udruge oformile su stožer u cilju zajedničkog nastupa prema Vladi i Ministarstvu poljoprivrede, a kao glavni zahtjev seljaka istaknut je poziv za smjenu resornog ministra Tihomira Jakovine. Izostanak komunikacije s ministrom, kontinuirani pad domaće poljoprivredne proizvodnje, te smanjenje proračuna za poljoprivredu u iznosu od dvije milijarde kuna navode se u seljačkim zahtjevima kao glavni razlozi za smjenu ministra. Seljaci od Vlade traže i da se uključi u rješavanje problema visine otkupne cijene pšenice. Prosvjednici traže i da se poticaji za prošlu godinu isplate u cijelosti, te da se iz ovogodišnjeg proračuna isplate poticaji bez umanjenja. Od Vlade traže da počne primjenjivati odnos prema poljoprivredi po uzoru na druge članice EU, te najavljuju da o problemima u poljoprivredi do daljnjega misle razgovarati samo s premijerom Zoranom Milanovićem.

ĐAKOVO - Seljaci s područja Đakovštine s 80-ak traktora okupili su se poslijepodne na mirnom prosvjedu na starom putu za ergelu Ivandvor, uz đakovačku obilaznicu, gdje traže smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem. Seljaci traže i isplatu poticaja za prošlu godinu u cijelosti, odnosno u iznosu identičnom onom za 2011. godinu. "Za sada ne blokiramo promet i tako će biti prvi, drugi dan, a što će poslije biti ovisi o razvoju situacije", izjavio je predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo. Dodao je da ove prosvjede ne organizira nijedna seljačka udruga već "jedinstveni seljaci". Prosvjede će, kaže Laslo, prekinuti tek po ispunjenju zahtjeva.

ZAGREB - Udruge Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanski odbor za ljudska prava uputili su danas otvoreno pismo predsjednicima Republike, Sabora i Vlade kao i tim institucijama, u kojemu upozoravaju kako ni 18 godina nakon "Oluje" nije provedena potpuna analiza svih žrtava, kao ni zločina tijekom i nakon te vojne akcije. "Brojeći godine od Vojno-redarstvene akcije Oluje, svi u svojim prigodnim govorima izbjegavaju javno govoriti o žrtvama. U ovogodišnjim govorima nitko od govornika nije govorio o zločinima i potrebi istraživanja i procesuiranja njihovih počinitelja", stoji u pismu. Naglašavaju kako Dan pobjede i domovinske zahvalnosti treba za sve hrvatske građanke i građane biti dostojanstveno obilježavanje sa sjećanjem na sve stradale, s naglaskom na 'nikad više', "a ne skup na kojem političari 'osluškuju' što bi bilo oportuno reći". "Na pravosuđu ostaje odgovorna zadaća procesuiranja ratnih zločina počinjenih u tijeku VRA Oluje, pa i poruke iz Knina mogu biti bitan poticaj pravosuđu za učinkovitije procesuiranje zločina za koje još uvijek nije donesena niti jedna pravomoćna presuda", kažu u udrugama.

ZAGREB - Za obranu od tuče tijekom ovoga i idućeg mjeseca raspoloživo je 3.500 komada raketa protiv tuče na svim branjenim područjima u državi (12 županija i Grad Zagreb), s prosječnom opskrbljenosti od 10 raketa po lansirnoj postaji, priopćeno je danas iz Krapinsko-zagorske županije. Putem javne nabave Državni hidrometeorološki zavod je kupio 1.200 komada raketa koje će biti dodatno raspoređene po lansirnim postajama. Na području Krapinsko-zagorske županije postoji 26 lansirnih postaja za obranu od tuče. Trenutni broj raketa i prizemnih generatora u Zavodu smatraju dostatnim za branjena područja. U priopćenju se napominje kako je Zavod, nakon što su u lipnju ove godine povučene rakete za obranu od tuče radi kontrolnog ispitivanja, u operativnu upotrebu stavio 1.754 komada raketa. Provjerena je ispravnost tih raketa te ponovno verificirano rješenje za njihovo stavljanje u promet.

KRIŽEVCI - Pod geslom "Tradicija prošlosti - potrebe budućnosti" šest konjanika Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera danas je dojahalo do Križevaca, u sklopu 17. Konjičkog maratona te u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. onjanici su ovogodišnji maraton posvetili križevačkim ratnim postrojbama, posebno topnicima pod zapovijedanjem Željka Topolovca za njihov ogroman doprinos u Domovinskom ratu na zapadnoslavonskom bojištu. Sudionike maratona pozdravio je zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović, a o križevačkim postrojbama i njihovoj ulozi u Domovinskom ratu govorio je ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina, brigadni general u miru Rudi Stipčić. Oni su položili vijenac na spomen obilježje hrvatskim braniteljima kod ulaza u nekadašnju križevačku vojarnu. Voloderski konjanici jahali su Moslavinom, Prigorjem, Podravinom i Bilogorom, a maraton završavaju povratkom u svoje mjesto, 9. kolovoza.

ŠIBENIK - Napadnutoj djelatnici Konzumove trgovini u Šibeniku nepoznati pljačkaš zadao je nožem nekoliko ubodnih rana, te je trgovkinja prevezena u šibensku Opću bolnicu gdje je operirana, doznaje se većeras u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Djelatnicu trgovine u Ulici Stjepana Radića, nepoznati je razbojnik teže ozlijedio nožem popodne oko 17 sati, a slučaj je preuzelo Županijsko državno odvjetništvo, potvrdio je Željko Kalabrić, glasnogovornik šibenskog DORH-a. Policija traga za nepoznatim pljačkašem, kazao je Kalabrić.

(Hina) xgvla ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙