FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 4. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Šibensko-kninsko županijsko državno odvjetništvo obavilo je očevid nakon prometne nesreće u Siveriću i priopćilo da je u nesreći ozlijeđeno 13 osoba.

Većina ozlijeđenih zbrinuta je u šibenskoj bolnici, a u KBC Split je prebačena žena (1970.) koja je u nesreći zadobila teške ozljede mozga i gornje čeljusti.

Nesreća se dogodila jučer oko 8.30 sati, kada se vlak sudario s autobusom, na željezničkom prijelazu na kojem se rampa nije dizala ni spuštala zbog oštećenog semafora na koji je spojena. U HŽ-u se doznaje da se kvar dogodio preksinoć, kada se osobno vozilo zaletjelo u prometnu signalizaciju i toliko oštetilo uređaj da ga nije mogla popraviti ekipa na terenu, nego se čekala pomoć iz Zagreba. Kažu i kako se po protokolu u takvim slučajevima o kvaru ne obavještava druge sudionike u prometu, nego samo strojovođe, koji su pred takvim prijelazom dužni sporo voziti, stati, uvjeriti se da nitko ne dolazi cestom i tek tada ponovno krenuti. Po informacijama iz HŽ-a, o kvaru su bili obaviješteni svi strojovođe koji su u međuvremenu vozili preko prijelaza u Siveriću.

RIJEKA - Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo (SDP) izjavio je sinoć u Rijeci da ni na koji način nije počinio ništa što bi bilo protuzakonito i da je angažirao svoje odvjetnike da poduzmu pravne radnje komentirajući tako navode vijećnice HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću Marije Budimir da joj je ponudio "sve što poželi" u zamjenu da podrži koaliciju SDP-a i SDSS-a. "Ni na koji način nisam počinio ništa što bi bilo protuzakonito, angažirao sam svoje odvjetnike da poduzmu pravne radnje i uvjeren sam da je ovo predizborna aktivnost unutar Vukovara", rekao je Sabo koji je ustvrdio da je snimka montirana.

RIJEKA - USKOK je naložio istragu protiv trojice hrvatskih državljana (1980., 1965., 1974.) i četvorice hrvatskih i bosanskohercegovačkih državljana (1971., 1968., 1966., 1965. ) zbog sumnje da su prokrijumčarili više desetaka kilograma marihuane iz BiH, udruženi u zločinačku organizaciju, i tako počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. U priopćenju na USKOK-ovim internetskim stranicama stoji da se osnovano sumnja da su se prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik, od studenoga 2012. do 2. kolovoza 2013., na području istarske županije i u BiH, povezali radi kontinuirane nabave i krijumčarenja većih količina marihuane s područja BiH na područje istarske županije i njezine daljnje prodaje. Tako je prokrijumčareno više desetaka kilograma marihuane.

Iz USKOK-a su još naveli da će sucu istrage riječkog Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih osumnjičenika.

TROGIR - Na blagdan najstarijeg hrvatskog blaženika Augustina Kažotića sinoć je u njegovu nacionalnom svetištu, dominikanskom samostanu u Trogiru, misu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a u koncelebraciji je sudjelovalo i stotinjak Dominikanaca, izaslanika reda Propovjednika iz cijeloga svijeta - sudionika Opće skupštine Dominikanskog reda koja se od 22. srpnja do 8. kolovoza održava na otoku Čiovu. Kardinal Bozanić je u propovijedi istaknuo kako je dominikanski red od samih početaka ugrađen i u hrvatsku kulturu i duhovnost. "S posebnim žarom molimo za milost proglašenja svetim blaženoga Augustina Kažotića, sina Trogira, uglednog hrvatskog dominikanca, znamenitog zagrebačkog biskupa, te biskupa južnotalijanskog grada Lucere, u kojem se nalazi i grob blaženika Kažotića", kazao je kardinal Bozanić. Dodao je i kako se ujedno spominjemo i dubrovačkog dominikanca Dominika Barača, kojega su u 33. godini života komunisti strijeljali u Trogiru 17. studenoga 1945.

SPLIT - Shakespearov "Timon Atenjanin" u režiji Georgija Pare, s Vilimom Matulom u naslovnoj ulozi, sinoć je prikazan u sklopu 59. Splitskog ljeta i to kao posljednja premijera. Prvi dio te ambijentalne predstave igrao se u atriju Galerije umjetnina, a drugi na bastionu Cornaro, dijelu gradskih baroknih bedema neposredno iza Galerije čime su se i prostorno razdvojile dvije životne faze Timona Atenjanina: prva - rastrošna i druga kada se pretvara u mizantropa i pustinjaka nakon što potroši svo bogatstvo. Uloge su, uz Vilima Matulu, koji je igrao Timona Atenjanina, tumačili Trpimir Jurkić, Vladimir Posavec Tušek, Filip Radoš, Mijo Jurišić, Goran Marković, Sreten Mokrović, Duje Grubišić, Ivo Perkušić, Marjan Nejašmić Banić, Vicko Bilandžić i drugi. Autorski tim predstave, pored redatelja Georgija Para, čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Dijana Kosec Bourek, glazbu je skladao Gordan Tudor, svjetla oblikovao Miljenko Bengez, a zvuk Tomislav Luetić. Osim večerašnje premijerne izvedbe "Timon Atenjanin" će na Splitskom ljetu biti izveden još tri puta: 4, 5. i 6. kolovoza.

PULA - Tjedan izraelske kulture pod nazivom "Čarolija Izraela, ljeto u Istri" sinoć je svečano otvoren ispred Augustinova hrama u Puli, a u Hrvatskoj se ta kulturna manifestacija održava već tradicionalno, treću godinu za redom. Nakon Paga, Zadra i Zagreba, na Tjednu izraelske kulture prenijet će se Istranima i njihovim gostima dio čarolije Izraela kroz ples, glazbu, fotografiju, gastronomiju i brojne druge zanimljive sadržaje. Ustvrdivši kako je kultura pojam koji spaja ljude, nacije i zemlje, a Hrvatska i Izrael kao dvije mediteranske zemlje imaju mnogo zajedničkih točaka, veleposlanik države Izrael Yossi Amrani izrazio je zadovoljstvo što je ove godine čarolija Izraela stigla i u Istru. Istarski župan Valter Flego naglasio je kako je Istra multikulturalna regija i kao takva, kako je rekao "cijeni vrijednost ove čarolije". Svečanosti otvaranja bili su nazočni potpredsjednik hrvatskog Sabora Nenad Stazić, savjetnica hrvatskog predsjednika za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Festival "Čarolija Izraela, ljeto u istri" održavat će se u Puli do 8. kolovoza u Puli.

BRIJUNI - Predstava "Shakespeare u Kremlju", po tekstu Ive Štivičića i u režiji Lenke Udovički, sinoć je premijerno izvedena na Malom Brijunu, a nastala je u produkciji 13. sezone kazališta Ulysses, kao drama o ljudima koji pristaju da se za trenutak moći i vladanja odreknu sebe. Nova predstava Ulyssesa nastala je u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada čime je nastavljena suradnja koja je započela prošle godine produkcijom predstave "Odisej". Radnja predstave "Shakespeare u Kremlju" događa se na kraju Staljinove vladavine i predstavlja nastavak Štivičićevog istraživanja teme o pojedincu u represivnom sistemu. Taj projekt okupio je zanimljivu glumačku ekipu s prostora bivše Jugoslavije u kojoj su Ozren Grabarić kao Lavrentije, Boris Isaković kao Gazda, Dragan Mićanović kao Timofej, Jasna Đuričić kao Galina, Bojan Dimitrijević kao Gavrilo, Jadranka Đokić kao Dunjaška, Katarina Bistrović Darvaš kao Svjetločka, Nenad Pećina kao Nikita, Filip Nola kao Melanija i brojni drugi. Reprize te predstave na rasporedu su svakodnevno sve do 11. kolovoza.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙