FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarski Romi na vrućini čekaju vodu zbog zatvaranja javnih crpki

Autor: akoz
OZD, 7. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Tisuće mađarskih Roma u dugim redovima na rekordno visokim temperaturama u mađarskom gradu Ozdu čekaju vodu jer je gradonačelnik zatvorio veći broj javnih crpki o kojima je ovisila siromašna romska zajednica.

Zbog temperatura koje danima dostižu 40 stupnjeva Celzija u srijdeu je intervenirala mađarska vlada, naloživši gradonačelniku Palu Furjesu da ponovno uspostavi punu opskrbu vodom romskim četvrtima grada Ozda na sjeveroistoku zemlje.

Lokalni Romi sa sarkazmom su popratili gradonačelnikovu odluku za koju kažu da je donesena bez ikakvog prethodnog upozorenja.

"Mnogo zahvaljujemo gradonačlniku. Idući put bi nam trebao ukinuti i opskrbu zrakom", rekao je Gyorgy Kiss, otac petero djece, dok je čekao pred jednom još uvijeke otvorenom crpkom iz koje je zbog slabog pritiska voda sporo curila.

Gradske vlasti Ozda zatvorile su više od polovice gradskih crpki i ograničile pritisak na drugima optuživši stanovnike da zlouptrebljavaju besplatnu opskrbu prskajući vodu uokolo. Grad zbog toga, rekle su vlasti, mora godišnje plaćati 53.400 dolara što si ne može priuštiti.

(Hina) xakoz yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙